Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej, jag har en skoluppgift angående vargar och vargjakt. Skulle behöva ett argument för vargjakt och ett argument mot vargjakt.

Frågan ställd av Anonym. Kategori: Varg

Svar

Hej!

Vargjakt sker på två olika sätt i Sverige. Dels jagas specifika individer som har orsakat skada, t.ex om de har angripit många får, året om. Sådan jakt kallas skyddsjakt. Dels jagas vargen på licensjakt i januari. Då är det fler vargar som jagas samtidigt.

De senaste åren har licensjakten inriktats på områden där det funnits en problematik med varg och/eller där det är rovdjurstätt så på sätt och vis har skyddsjakt och licensjakt samma syfte, dvs att minska skadorna som rovdjur orsakar. Det stämmer väl överens med Sveriges rovdjurspolitik som säger att vi ska ha rovdjur men de ska inte orsaka för stora skador för tamdjursnäringar och hänsyn ska tas till de människor som lever och verkar i rovdjurstäta områden. Om skadorna minskar kan också möjligen acceptansen för rovdjuren öka. Några säkra bevis för detta finns dock inte i dagsläget.

Beslutet säger dock också att vi ska ha rovdjur i LIVSKRAFTIGA stammar och många menar att den jakt som sker på varg ökar risken för att stammen försvagas.

/Linda

Besvarad av den 29 maj 2017