Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej jag såg en film igår som hete "Tundrans vita vargar". Dom följde två olika vargflockar en liten och en stor. Så va det en varg från den stor flocken som kom in i den lila flockens revir och den lila flocken vargar såg vargen som hade kommit in i deras revir och dödade vargen fast den gav sig och dom åt inte ens upp vargen dom lät den bara ligga. Så min fråga är brukar vargar göra så här? Att dom bara dödar för dödandes skull. Sen så var det en varg som kom in i den stora varg flocken och försökte äta upp deras ungar men den vargen jagade dom bara i väg så dom dödade den inte. Handlar det bara om gener? Hur ofta händer det? Och varför dödade dom vargen och inte bara jagade i väg den?

Mvh Malva

Frågan ställd av Malva Lomner. Kategori: Varg

Svar

Hej!

Vargar är starkt revirhävdande och de tolererar inte främmande vargar på sitt område. Av den anledning jagas främlingar bort eller dödas. Hur utfallet blir styrs troligen av en mängd faktorer. Det kan styras av vilka individer i flocken den främmande vargen stöter på, hur många den träffar och hur starkt hotad flocken känner sig av främlingen.Varför den ena vargen dödades och den andra kördes bort i just det här fallet kan jag inte svara på.

Vargar dödar knappast för nöjets skull då slagsmål och också jakter på bytesdjur är förknippat med risker att bli skadad, vilket kan leda till döden. Man ska komma ihåg att även om vi människor tolkar det som att vargen som dödades i filmen gav sig, så upplevde flocken som dödade den uppenbart som ett starkt hot.

Det händer här i Sverige att vargar dödas av andra vargar. Exakt hur ofta vet man inte eftersom alla döda vargar inte hittas. Det är iallafall inte en av de vanligare dödsorsakerna. Den vanligaste dödsorsaken är jakt. Under 2017 kände man till 62 döda vargar. 85 % av dessa dödas i laglig jakt. Resterande har dött av trafik, sjukdom och svält. Ingen av dessa kända döda vargar under år 2017 bedömdes vara dödad av annan varg.

Hälsningar

Linda

Besvarad av den 9 januari 2019