Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej !
1.Hur farlig är vargen för en människa som inkräktar i pågående revirbildning ,d v s en tik o hane har hittat ett "hem" område och kanske lya ? Risk för angrepp ?
2. Likaså om man omedvetet stör vargar i samband med viltangrepp eller om fajten redan är överstökad -- finns det då en fara för en ensam människa ?

Martin Johnson

Frågan ställd av Martin Johnson. Kategori: Varg

Svar

Hej!

Vargangrepp på människor är extremt ovanligt i Sverige. Här finns inte rabies och det finns gott om vilda bytesdjur för vargarna att jaga och äta. Sist någon angreps av varg i det vilda i Sverige var 1821.

Eftersom vargangrepp på människa är så ovanligt så finns ingen statistik över om vargar med pågående revirbildning eller etablerade revir skulle vara mer benägna att angripa människor än vargar som är på vandring. Av det man hittills sett och forskat kring finns inget som tyder på att vargar som är på väg att etablera revir skulle visa något mer aggressivt beteende mot människor. Det samma gäller vargars beteende vid slagna byten. Visst är de säkert benägna att skydda ett byte om de är absolut tvungna, men det gäller fram för allt mot artfränder, dvs andra vargar och också många gånger hundar.

Det man däremot vet är att vargar då och då dyker upp nära människor. Det handlar då om vargar som är på jakt efter föda (tamdjur, döda djur, sopor eller vilda bytesdjur som lever i våra samhällen) eller vargar som är på genomvandring för att hitta ett nytt revir.

//Linda

Besvarad av den 22 januari 2018