Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

På Svensk Jakts websida idag 17-05-04 (http://svenskjakt.se/start/nyhet/vargrevir-i-norra-danmark-tror-forskare/) berättar skribenten att en tysk varg invandrat till Damark: "Vargen har vandrat minst 55 mil, och i en märkligt rak linje."

Med tanke på att det samlats en hel del forskningsdata så skulle det vara intressant att få se konkret grafik/info på hur långa sträckor vargar i Norden har konstaterats vandra. Jag tror personligen inte att de vandrar i rak linje, vilket man kan få intrycket av när man läser notisen på Svensk Jakts hemsida.

Frågan ställd av NN. Kategori: Varg

Svar

Hej!

Det finns några väl dokumenterade exempel på vargar i Norden som vandrat riktigt långt. Du kan läsa om en av dem på Svensk jakt här: http://svenskjakt.se/uncategorized/varg-pa-extrem-langvandring/

Sådana vandringar kan ibland dokumenteras med hjälp av DNA som återfinns i vargens vandringsväg eller med hjälp av sändarförsedda djur.

Om det rör sig om en sändarförsedd varg finns oftast mer data om hur djuret rört sig än om det är spårar med DNA, men oavsett vad så är alla de grafiska exempel som jag har sett förenklade. De visar på en grov färdväg eller fågelvägen - precis som det verkar vara i den artikel du hänvisar till. För även om vargen kan söka sig målmedvetet åt ett visst håll är vägen knappast spikrak i en högre upplösning.

/Linda

Besvarad av den 4 maj 2017