Rovdjurscentret De 5 Stora

Jägare tränas i att möta björn

Jägare erbjuds att gå en endagskurs för att förbereda sig på björnmöten. Alla intresserade jägare är välkomna.


Syftet med kursen är att förbereda jägare på björnmöten och att på så sätt förebygga incidenter. Vid utbildningen används en skyttesimulator som är specialdesignad för träning på björnmöten.

Kursens omfattning: En heldag, bestående av både teori och praktik.
Tid OCH PRIS: Ännu ej fastställt, dock troligtvis i augusti.
Plats: Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö.
Anmälan: Intresserade kan höra av sig på telefon 0651-411 70 eller e-post: eva@de5stora.com.

 

Mer om skyttesimulatorn på Rovdjurscentret

Skyttesimulatorn är en av världens mest avancerade och funktionen att möta en animerad björn är framtagen i samarbete mellan Marksman, Rovdjurscentret och Jägareförbundet. Här ställs jägaren inför olika situationer och får genom praktiska övningar uppleva de svårigheter och risker som kan uppstå vid ett björnmöte.

- De flesta jägare är väldigt ovana vid att möta en björn och det kan därför vara bra att man har tänkt igenom situationen ordentligt, innan man står där på riktigt. Devisen om att man aldrig behöver ångra ett icke avlossat skott håller än. Vid björnmöten kan det vara extra aktuellt, säger Tomas Frisk, projektledare på Rovdjurscentret.

Utbildningen är delfinansierad av Naturvårdsverket. Jägareförbundet Gävleborg och Studiefrämjandet Region Mitt har varit med och sponsrat skyttesimulatorn, som också är utmärkt att använda för personer som vill lära sig grunderna i skytte.

- Skyttesimulatorn är bra eftersom det är lätt att analysera träffresultatet, oavsett bra eller dåliga skott, säger C-G Smålänning, skytteinstruktör på Jägareförbundet.