Rovdjurscentret De 5 Stora

Ett lyckat samarbete

Rovdjurscentret De 5 Stora har funnits sedan 2003 om man räknar från det datum centret invigdes av konungen. Det var en stor dag när centret invigdes, inte enbart p g a att konungen närvarade, utan invigningsdagen var höjdpunkten på en process som engagerat så många under så lång tid. Alla organisationer som har rovdjur på agendan hade deltagit på ett eller annat sätt i skapandet av detta center. Detta var något unikt, något som också Åke Pettersson konstaterade i sin rovdjursutredning.

Jag tycker vi skall värna detta samarbete då det är min övertygelse att det gynnar alla parter i den så ofta komplicerade rovdjursfrågan.

Invigningen var också startskottet för ett fortsatt samarbete mellan ovan nämnda organisationer och Rovdjurscentret. Hur har det då blivit? Har samarbetet mellan rovdjurscentret och olika organisationer utvecklats positivt? Är Rovdjurscentret De 5 Stora ett begrepp idag?

Svaret är ett obetingat ja på ovanstående frågeställningar. Rovdjurscentret har haft flera samarbetsprojekt med organisationer som WWF, Jägareförbundet, Naturskyddsföreningen och inte minst ett antal djurparker.

Centret har idag en mycket välbesökt hemsida och ett antal andra projekt har genomförts med anslag från Naturvårdsverket och privata stiftelser. Här bör nämnas Rovdjursskolan som vänder sig framförallt till barn och ungdomar i årskurs 1-9. Rovdjursskolans verksamhet består dels av en webbaserad skola, dels av en fysisk del. Den fysiska Rovdjursskolan genomförs på centret eller på andra platser runtom i landet. Till dags dato har ca 3000 elever årskurs 1-9 genomgått rovdjursskolan. Utöver dessa har också 1000 gymnasieelever genomgått olika utbildningar om rovdjur och 3000 barn och besökt oss i vår sommaröppna Rovdjursskola.

Detta arbete hoppas vi kunna fortsätta med oförminskad intensitet. Vi hoppas också få möjlighet att ytterligare utveckla vår hemsida då detta är ett ypperligt instrument för att nå ut till grupper som inte kan besöka oss på plats. En utökad närvaro ute i landet är i högsta grad önskvärd framförallt vad gäller skolverksamheten.

Den proposition som snart ligger på riksdagens bord är oerhört viktig för Rovdjurscentret De 5 Stora och dess samarbetsorganisationer. Om resurser till rovdjursinformation kommer att avsättas på en permanent basis så kommer verksamheten på centret kunna planeras med en bättre framförhållning än vad som är fallet idag då medel hela tiden måste sökas på 1-års projektbasis.

Det är min förhoppning att vi skall kunna gå in i 2010 med nya permanenta resurser som ett kvitto på att det arbete Rovdjurscentret De 5 Stora utfört har, och kommer att vara, betydelsefullt för att öka förståelsen för samspelet mellan de stora rovdjuren och människan.

/Sven-Åke Andersson, tillförordnad vd Rovdjurscentret De 5 Stora