Rovdjurscentret De 5 Stora

Förmodligen blir det ingen skyddsjakt på björn och varg

Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på björn och varg vid några fäbodar utanför Malung. Men nu ser det ut som det inte blir någon jakt. – Behovet och möjligheterna har minskat den senaste tiden, uppger Bert Eriksson, länsstyrelsen.

Det har under sommaren skett en rad angrepp från björn och varg vid fyra olika fäbodar i Malungs kommun.

Det handlar om angrepp från både björn och varg, vid bland annat Nyselens fäbod och Råbergets fäbod.

Länsstyrelsen beslutade då att en varg och en björn skulle få skjutas vid de aktuella områdena och beviljade skyddsjag fram till och med den 20 augusti.

Det som hänt sedan dess är att vid tre av de aktuella fäbodarna har djuren tagits bort eller flyttats och dessutom har inte jägarna fått något uppslag att jobba med.

– Det är ju betydligt svårare att följa en varg eller björn när det inte finns spårsnö, poängterar Bert Eriksson.

Under torsdagen var han i kontakt med ansvariga jaktledare och då var beskedet att det inte jagats något och det var tveksamt om det skulle bli något överhuvudtaget innan lördag kväll.

– Att jaga på måfå och sitta och vänta på att det ska dyka upp ett djur vid färboden känns nog lite meningslöst, skillnad är om de får uppgifter om att det finns varg eller björn i området, framhåller Bert Eriksson.

Han öppnar dock för att det kan bli jakt om de får ett uppslag.

– Det vet vi direkt, för vi måste ha in alla namn på de som är med och jagar innan de får dra igång jakten.

Beslutet om att bevilja skyddsjakt har överklagats av Svenska rovdjursföreningen. Men trots det får jakten genomföras innan saken är prövad i högre instans.