Rovdjurscentret De 5 Stora

Värmlands första järvvalpar är här

En järvhona har fått valpar i Värmland. Det är den sydligaste föryngringen av järv som hittills konstaterats i Sverige.

I våras följde P4 Värmland med naturvårdaren Per Larsson ut i skogen för att söka efter järv. Man har haft förhoppningar om att järven ska få till en föryngring i Värmland och kanske etablera sig ytterligare söderut. Nu verkar det ha skett. 

 – Vi lyckades fånga en hona tidigt i våras, och då visade det sig att den honan hade mjölk i juvren så hon hade bevisligen fått valpar. Vi satte en sändare på henne och släppte ut henne igen. Nu har vi fått en massa positioner i hennes hemområde, som redan är sex- sju kvadratmil stort. Rörelsemönstret tyder på att hon har ungar som hon flyttar sig med. Hon har flera lyor i sitt område som hon alternerar mellan, säger Per Larsson naturvårdare på Länsstyrelsen.  

Nu är en grupp norska studenter ute och söker av positionerna med hund. De har ännu inte sett några valpar men allt tyder på att de finns.

– Det här är första gången som vi har kunnat fastslå att det har skett en förryngring i Värmland. Järven blir fler och fler och den drar sig längre söderut, säger Per Larsson.