Rovdjurscentret De 5 Stora

Förskolebarn mötte lo och varg

Samtidigt som rovdjuren blir fler och också upplevs komma närmre, växer nyfikenheten och intresset för dem i länet. Länsstyrelsens rovdjursexperter får allt fler förfrågningar att åka ut och hålla ”rovdjursskola” för barn och vuxna, i olika sammanhang.

Den här dagen är det förskoleklassen på Barkarö skola i Västerås som har besök av länsstyrelsens vilthandläggare Tobias Hjortstråle. Det går ett sus genom gruppen när Tobias lyfter upp ett skinn från en fullstor lokatt ur den stora låda med saker han har med dig.

–Wow!

–Det ser ut som en stor hund! Eller en vampyr!

Håller ”rovdjurskola”

Sedan ett antal år tillbaka åker länsstyrelsens rovdjursexperter ut på förfrågan och informerar om de svenska rovdjuren, till exempel i skolklasser, föreningar, byalag och andra grupper. Fokus ligger på varg, lo och björn då det är de som finns i Västmanland.

I sin ”rovdjurslåda” har de bland annat med sig skinn från varg och lo, tassar och tassavtryck, kranier från olika djur och bilder.

–Vi får fler och fler rovdjur i Sverige och då finns det också ett behov att prata om rovdjuren, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen.

–Jag tycker intresset växer hela tiden. Vi får fler och fler förfrågningar om att åka ut och informera.

”Lite läskigt”

– Det var spännande för jag har aldrig sett en varg eller lodjur förut. Men det blev lite läskigt också, säger Ofelia.

– Om man ser spår på marken kanske man tror att det är två vargar som varit där, en stor och en liten. Men på vargarna är baktassarna små och framtassarna mycket större. Så det är bara en varg som varit där, säger klasskompisen Oscar.