Rovdjurscentret De 5 Stora

Naturvårdsverket ber regeringen ändra reglerna rörande miniminivåer för rovdjur

Naturvårdsverket har nu överlämnat ett förslag till regeringen om att miniminivåer enbart ska fastställas för rovdjursförvaltningsområden och inte för län.

I måndags skrev Naturvårdsverket till regeringen och önskade att reglerna kring miniminivåer för björn, järv, varg, lodjur och kungsörn ändras. Det handlar om en lägsta nivå för hur många rovdjur det minst ska vara inom ett område och om området ska vara ett län eller ett större sammanhängande förvaltningsområde. 

Ändringen skulle innebära att miniminivåer för enskilda län tas bort och att miniminivåer enbart fastställs på förvaltningsområdesnivå. En sådan ändring skulle bidra till stärkt regionalt ansvar, ett mer flexibelt och effektivt system samt att spridning av arterna underlättas. 

– Vi har haft ett förslag på hur man kan se över miniminivåerna på remiss till samtliga länsstyrelser och ett antal intresseorganisationer. En klar majoritet av dem vi frågat har sagt att de länsvisa miniminivåerna är hindrande för att man ska kunna nå de politiska målen om exempelvis spridning, berättar Hanna Dittrich Södermansom är vilthandläggare på viltförvaltningsenheten.

Det övergripande syftet med miniminivåer är att fördela ansvaret för det politiska målet om att rovdjuren ska ha gynnsam bevarandestatus till den regionala nivån. Idag beslutas miniminivåer för rovdjursförvaltningsområden och för vart och ett av länen. Länsvisa miniminivåer upplevs av länsstyrelserna vara hindrande för den regionala förvaltningen. Det skapar trovärdighetsproblem och försvårar uppfyllandet av de rovdjurspolitiska målen om minskade koncentrationer och ökad spridning.

– Rovdjur rör sig över stora områden, därför är län egentligen en för liten yta att förvalta rovdjur på, särskilt i den södra halvan av landet. Det är viktigt för oss att ta signalerna från den regionala förvaltningen på allvar och det är viktigt att beakta inlåsningseffekter med dagens system, säger Hanna Dittrich Söderman.

Miniminivåerna ska ses över minst vart femte år. Den senaste översynen skedde 2014. En översyn av nivåerna genomförs utifrån en omfattande besluts- och förankringsprocess som berör samtliga länsstyrelser, viltförvaltningsdelegationerna, samverkansråden och Naturvårdsverket.