Rovdjurscentret De 5 Stora

Vargjakten överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen

Den 2 januari är vargjakten tänkt att starta, men återigen har jakten överklagats – denna gång till högsta instans – Högsta Förvaltningsdomstolen.

Det var under onsdagen som Kammarrätten meddelade att de inte gav prövningstillstånd för de överklaganden mot vargjakten som kommit in. Men nu överklagas alltså detta till Högsta Förvaltningsdomstolen. Bakom överklagan står Svenska Rovdsjursföreningen.

De menar att det finns brister i uppskattningen av antalet vargar: Det verkliga antalet vargar är inte så stort som man räknat med när man beslutade om licensjakten och vargstammen är egentligen för liten för att tåla jakt.

Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, sa under gårdagen på deras hemsida att ”kammarrättens nonchalanta sätt är en skam för det svenska rättsväsendet”.

– I överklagandet begär vi att Högsta Förvaltningsdomstolen ska besluta om omedelbar inhibition, alltså att jakten stoppas tills domstolarna prövat om den kan tillåtas eller inte, säger Torbjörn Nilsson i ett pressmeddelande under torsdagen.