Rovdjurscentret De 5 Stora

Därför satsar Norge på radiomärkning

Att Norge satser så mycket på radiomärkning av vargar just nu beror på den upprörda stämning som blev strax före jul när Norges miljö- och klimatminister Vidar Helgesen ändrade det beslut som tagits under hösten av regionala myndigheter att skjuta 47 vargar under vinterns licensjakt.

Det skulle motsvara ungefär hälften av hela den norska vargstammen. Men strax före jul minskade miljöministern antalet till bara 15 vargar med hänvisning till Naturmångfaldslagen och skrivningar i Bern-konventionen som förbjuder jakt på skyddsvärda arter.

Stora protester

Detta ledde till mycket stora protester, till exempel utanför Stortinget strax efter nyår, när massor av upprörda norrmän samlades där. I ett försök att blidka opinionen har ministern istället lovat att radiomärka många vargar så att man ska kunna se var de rör sig.

En sändare

Innan det här märkningsprojektet startade fanns bara en enda varg med fungerande radiosändare i hela Skandinavien. Den har märkts av norska forskare och befinner sig just nu i Dalarna. Reviret ligger på gränsen mellan Norge och Sverige.

Pågår till påsk

De allra flesta vargar i Norge finns i den sk vargzonen som ligger längs med den svenska gränsen, där flera revir dessutom delvis ligger i Dalarna och Värmland. Det återstår att se om den stora radiomärkningen som ska pågå fram till påsk kan lugna de norrmän som vill att fler vargar ska skjutas.