Rovdjurscentret De 5 Stora

Fotograferade varg i Torup

Klockan 12 på måndagen sprang Julia Johnsson i Böke utanför Torup och hämtade mobiltelefonen för att ta bilder ut mot åkern bakom huset. Hon var inte ensam. Länsstyrelsens rovdjursspårare har under dagen tagit emot flera foton och experterna är säkra på sin sak.

Det var vid lunchtid som Julia Johnsson fotograferade det hon såg på åkern bakom familjens hus i Böke utanför Torup i Hallands inland.

– Först tänkte jag att det var en hund som rymt. Men jag reagerade på att den var större, berättar hon för SVT Nyheter Halland på måndagskvällen.

Både hennes pappa, och flera på hennes jobb som är jägare, sa att det definitivt var en varg när hon visade dem bilden.

Vad tänkte du då?

– Det var skithäftigt för det är inte så vanligt. Jag tyckte det var jättekul att få se en varg i det fria, säger Julia Johnsson som inte känner någon oro för att kanske ha en varg i området.

– Inte direkt rädd men för djur och så kan det kanske vara farligt. Grannen har hästar och vi har katter.

Flera observationer

Hennes observation anmäldes till länsstyrelsen och när SVT Nyheter Halland ringer upp myndighetens jourhavande fältpersonal visar det sig att de fått ta emot flera bilder från minst tre olika personer som observerat vargen utanför Torup på måndagen.

– Flera av fotona är såpass bra så vi bedömer det här som en säker vargobservation, det är definitivt en varg, säger Magnus Nystrand, besiktningsman och spårare för Länsstyrelsen i Halland.

Vad händer nu?

– Eftersom det inte finns någon spårsnö så kan vi inte spåra vargen. Annars hade vi kunnat söka upp spillning och bedöma kön eller om det är en revirmarkerande varg, berättar Magnus Nystrand.

Brist på snö komplicerar

Han och hans kollegor kan alltså med hjälp av snö se vargens status. Och om vargen pinkat in sitt revir så är den stationär.

– Då har den i alla fall tillfälligt bestämt sig för att stanna i området. Men tyvärr, i brist på snö kan vi inte säga så mycket mer i det här fallet.

Den senaste tiden har hallänningarna observerat vad man misstänker vara varg förhållandevis ofta.

– Vi får observationer flera gånger per år men nu, bara på några veckor, har vi fått in tre-fyra olika observationer. Ofta blir det ju så när en varg springer genom länet, säger Magnus Nystrand.

Kan det vara samma varg?

– Det skulle kunna vara samma varg men man kan inte utesluta att det kan vara fler.