Rovdjurscentret De 5 Stora

Varg stryker runt bland barn – ska skjutas

Efter att en oskygg varg strukit förbi barn och dödat husdjur i Kolsva i Köpings kommun har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt.

”Jakten sker för att förebygga allvarlig skada som minska oro och problem för dem som bor i området”, skriver länsstyrelsen i Västmanland.

Vargen har dödat en hund och en katt, och den viker inte undan för människor.

– Den har visat sig bland husen tre gånger på ganska kort tid. Den har passerat ett litet barn i en sandlåda och har också mött en pojke på en cykelväg. Det är inte ett önskvärt beteende, säger vilthandläggare Daniel Mallwitz vid länsstyrelsen.

Vargen har med hjälp av dess spillning identifierats som en tik från Kölsta-reviret i kommunen. Av länsstyrelsens beslut framgår att den vid mötet med pojken lade ned den döda katt den hade i munnen, morrade åt pojken, lyfte upp katten igen och vandrade vidare. Så sent som i dag passerade vargtiken en vuxen man på gatan på kort avstånd. Inte oväntat har många oroliga vänt sig till länsstyrelsen.

– Det kan vara så att vargen, som är ganska ung, efter att den tagit en hund och minst en katt kommit underfund med det går att hitta mat bland husen på ett ganska enkelt sätt, säger Daniel Mallwitz.

Beslutet om skyddsjakt togs på fredagen och länsstyrelsen inväntar nu information om var vargen befinner sig.