Rovdjurscentret De 5 Stora

EU säger nej till att skjuta danska vargar

Flera i danska Folketinget och representanter för lantbruket vill utökat möjligheterna att skjuta danska vargar. Men det förbjuder EU, rapporterar DR Nyheder.

En del ser vargen som ett välkommet tecken på att den danska naturen är fortsatt vild, medan andra fruktar för angrepp på djur eller människor. Och ett flertal politiker i Folketinget, från såväl vänstern som höger, har efterfrågat utökade möjligheter att skjuta vargar som attackerar husdjur eller rör sig på människors tomtmark.
Men av ett nytt svar från EU-kommissionen till Danmarks Naturfredningsforeningen framgår det att Folketinget inte utan vidare kan tillåta människor att skjuta vargar som rör sig på deras mark. Det säger EU-reglerna.
För att få tillåtelse att skjuta utsatta arter, som vargen, måste landet nämligen först ha vidtagit ordentliga skyddsåtgärder, till exempel stängsel kring fårhagar och liknande. Det är först då, om problemen kvarstår, som det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder.
– Vargen utgör ingen faktisk säkerhetsrisk, som för närvarande rättfärdigar att vem som helst ska kunna gripa efter ett gevär och skjuta dem, säger ordföranden i danska Naturfredningsforeningen, Ella Maria Bisschop-Larsen till DR Nyheder.
– Vi har en liten, och inte hållbar, population vargar och det ekonomiska hotet mot jordbruket är minimalt, säger hon.