Rovdjurscentret De 5 Stora

Minskning av antalet jaktkort

Jaktkorten minskar trots ökat medlemskap i Svenska jägareförbundet i Västra Götalands län. Nu ska Naturvårdsverket utreda orsakerna bakom minskningen.

Alla som jagar i Sverige ska ha ett jaktkort som ett bevis på att du är berättigad till att jaga, och att du som jägare har betalat viltvårdsavgiften som ligger på 300 kronor per år.

Men antalet jaktkort har minskat i hela Sverige. I Västra Götalands län har antalet jaktkort minskat med över 2000 sedan fem år tillbaka. Detta trots att antalet medlemmar ökar i svenska jägarförbundet i Västra Götaland, enligt den ideella organisationen själva.

– Men vi har en större andel som inte betalar jaktkort, så diskussionen förekommer emellanåt, säger Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent i Västra Götaland.

Karl-Johan Brindbergs vet själv inte varför färre personer har jaktkort, men han har några teorier. En anledning kan vara att det ska fungera som en protest mot den rovdjurspolitik som förs nationellt i Sverige.

Han tror också att det kan ha att göra med okunskap, och att bland annat Svenska jägareförbundet själva har varit dåliga på att informera om att jägarna ska ha jaktkort. Dessutom finns det en åldrande jägarkår i Sverige.

– Vi har en större andel som tar jägarexamen, men vi tappar dem inom förbunden i Sverige. De kanske tar sin jägarexamen av olika anledningar, men sen fångar vi inte upp dem, säger Karl-Johan Brindbergs.