Rovdjurscentret De 5 Stora

Viltturism med viss växtvärk

Bäverhyddor, skogens konung och ylande vargar lockar när svensk natur seglar upp som resmål för många globetrotters. Till glädje för en växande bransch av naturturism. Men vem avgör älgens värde? När viltet förvandlas från villebråd till skådebröd kan åsikterna gå isär.

När den amerikanska miljöorganisationen Earth 911 i vintras listade sex unika resmål fanns Sverige med bland destinationer som Borneo och Galapagos. Chansen till exotiska möten med älgar, björn, varg och lo lyftes fram – “giving you a real taste of the wild”.

Intresset för Sverige som resmål växer och naturen är ett viktigt dragplåster, det har flera undersökningar visat. Enligt det halvstatliga kommunikationsföretaget Visit Swedens analyser ligger safari och viltskådning relativt högt när intervjuade resenärer berättar vad de vill göra i den svenska naturen.

Satsning för landsbygden

Just nu gör Visit Sweden en satsning för att marknadsföra hållbar natur- och ekoturism utomlands. Syftet är inte minst att skapa jobb och tillväxt på landsbygden.

– En bra satsning, tycker Per Jiborn på Ekoturismföreningen, branschorganisation som arbetar för en ansvarsfull naturturism och bland annat utvecklat kvalitetsmärkningen Naturens bästa.

– Och det handlar inte nödvändigtvis om att fördubbla antalet turister men att få dem att stanna lite längre, boka en guidad tur och handla i den lokala matbutiken.