Rovdjurscentret De 5 Stora

Nu lovar polisen krafttag mot tjuvjakt på rovdjur

Nu tar polisen nya tag mot illegal jakt på rovdjur och andra fredade arter. Polisens nationella operativa avdelning lovar att stötta den lokala polisen ute i landet.

I dag är det nästan riskfritt att skjuta fridlysta djur enligt Filipo Bassini, gruppchef på Polisens nationella operativa avdelning, NOA, som konstaterar att det finns mycket pengar att tjäna för kriminella ligor.

– Den här kriminaliteten är global och vi ser att det är väldigt mycket pengar som styr det här, säger han.

– Vi har den marknaden och kriminaliteten i Sverige. 

Under onsdagen är Filipo Bassini med på vargsymposiet i Vålådalen för att berätta om polisens nya grepp för att stoppa illegal rovdjursjakt, till exempel på varg, lo och skyddade rovfåglar. Orsaken till att man nu försöker stärka upp uredningsresurerna är att grova jaktbrott inte alltid prioriteras och anses vara svårutredda.

– Om åklagarna som utreder jaktbrotten märker att det inte funkar. Att det inte blir någon bra fart på utredningen.

Finns det sådana exempel?

– Inte i nuläget. Vi har ännu inte haft några exempel där vi fått gå in och ta över ärendet. 

I Östersund är det miljöåklagare Christer Jarlås som ansvarar för utredningar om grova jaktbrott och han håller med om att polisen inte alltid gör sitt jobb.

– Mest känt är det här så kallade Lillhärdalsmålet som ju låg något år hos polisen i Dalarna innan man förmådde tillsätta någon utredare efter att den första utredaren hade blivit sjuk, säger han. 

I Lillhärdalsmålet misstänktes fem män för att ha förberett tjuvjakt på varg, men de friades i både tings- och hovrätt.

Christer Jarlås tyker det är svårt att få hjälp att ureda grova jaktbrott. Han efterlyser tydligare direktiv.

– Det behövs ju tydlighet och det är kanske inte nationell hjälp som är det viktigaste. Det viktigaste just nu är att de polisområdena som finns ser till att man har ansvariga för de grova jaktbrotten. 

Men Filipo Bassini han skickar bollen tillbaka till Christer Jarlås och hans åklagarkollegor. Det är upp till dem att höra av sig.

– Det är framförallt att åklagarna, som leder förundersökningarna där det inte kanske fungerar av olika anledningar ska höra av sig till oss. Deras chefsåklagare får höra av sig till oss på NOA och motivera till varför vi ska ta över ärendet.