Rovdjurscentret De 5 Stora

Varg fälld i Vallentuna kommun under skyddsjakt

Under tisdagen fälldes en varg i Vallentuna kommun av jaktlaget som på Länsstyrelsens uppdrag utfört skyddsjakt i området kring Riala. I och med att vargen är fälld upphör beslutet om skyddsjakt att gälla med omedelbar verkan.

​Den 20 september tog Länsstyrelsen Stockholm beslut om skyddsjakt efter en varg i ett område inom kommunerna Norrtälje, Vallentuna och Österåker. Beslutet togs efter rad angrepp mot bland annat sällskapshundar och får samt att varg observerats i nära anslutning till bebyggelse och människor.

Det är ett jaktlag, vars jaktledare är utsedd av Länsstyrelsen, som har genomfört jakten. Vid lunchtid på tisdagen den 10 oktober fälldes vargen, en hane, i Vallentuna kommun. Vargen har, i enlighet med skyddsjaktsbeslutet, besiktigats av Länsstyrelsens besiktningsman.

Enligt jaktförordningen ska den fällda vargen omhändertas av Länsstyrelsens personal och transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för obduktion. Vilken individ som har fällts går inte att säga förrän det har gjorts en DNA-analys.