Rovdjurscentret De 5 Stora

Så tycker experterna om jakt på unika varghundar

De uppmärksammade hybriderna mellan varg och hund som fötts norr om Katrineholm kommer troligen att skjutas. Det menar både länsstyrelsen och Naturvårdsverket. SVT Sörmland har nu ringt upp tre experter för att höra vad de säger om den troligen annalkande jakten på de unika varghundarna.

Tom Arnbom, talesperson för Världsnaturfonden:

– De ska skjutas bort, det är självklart för oss. Vi ska inte ha in hybrider i Sverige, får vargen i sig tamhundgener kan de bli orädda för människor. Det är redan ganska få vargar i Sverige och de är ganska inavlade. Får man in hundgener också är det inte bra.

Torbjörn Nilsson, ordförande för Svenska rovdjursföreningen:

– Jag tycker det är rimligt att ta bort dem av två skäl. Dels kan en uppblandning av en så liten djurpopulation som den skandinaviska vargstammen utgöra ett hot mot populationen. Dels har vargar och hundar olika beteenden, delvis beroende på generna, och det kan inte uteslutas att hybrider skulle få ett mer oskyggt beteende.

Olof Liberg, vargforskare vid Grimsö forskningsstation:

– Det finns inget annat alternativ än att ta bort dem. Det är gängse åtgärd på alla platser i världen där man har koll på vargpopulationen. Det är mycket olämpligt om de skulle få sprida sig vidare. De har en mängd gener som skiljer sig från vargens, bland annat vad gäller inre organ och matsmältningssystem. Det här är extremt allvarligt och man måste plocka bort dem.