Rovdjurscentret De 5 Stora

Man frias från brottsmisstanke i stor jakthärva

En av männen i den stora jakthärvan har friats från åtalet om vapenbrott. Mannens advokat, Lisa Länta, tycker att det var väntat.

– Det är jag ju inte förvånad över, kanske förvånad över att det kom i ett så sent skede. Jag hade hela tiden räknat med att det skulle läggas ner, säger hon.

Det handlar om den man som haft uppdrag i ett länsstyrelseorgan som hanterar jaktfrågor. När jakthärvan blev känd förra sommaren hävdade åklagaren att mannen var misstänkt för grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och vapenbrott.

Men efter någon månad fick åklagaren lägga ner misstankarna om grovt jaktbrott – och nu har alltså även misstankarna om vapenbrott lagts ner.

Kvar är misstankarna om grovt jakthäleri, mannen har förvarat skallen från en björn i en frys. Han har själv sagt att han tänkt lämna in björnskallen till polisen. Lisa Länta har kallat vittnen för att mannen ska kunna frias helt.

– Det är trovärdiga personer, en av dem är forskare i det skandinaviska björnprojekter, säger hon.

Det är totalt fem personer som misstänks i jakthärvan, där järv, björn och lo dödats, bland annat i fällor. Rättegången startar i mitten av oktober.