Rovdjurscentret De 5 Stora

Första jakten i norska vargzonen

På nyårsdagen inleds för första gången jakt på varg i den norska så kallade vargzonen i Värmlands grannlän Hedmark. Mer än 100 lokala jägare är redo för jakt på två vargflockar.

Det är flockarna i Osdalsreviret och Julussareviret i vargzonen som får skjutas. Totalt handlar det om 16 vargar. Vargzonen är ett slags reservat för varg, och sträcker sig längs Värmlandsgränsen.

Det här är första gången det öppnas för jakt inne i zonen, som är det enda område i Norge där ynglande varg är tillåten. Från början fanns även den så kallade Slettåsflocken som delas med Värmland med i jakbeslutet, men den undantogs senare.

Förberedelserna igång

Jakten inleds på nyårsdagen. Enligt NRK är intresset stort. Mer än 100 lokala jägare står redo.

– Vi har börjat spåra och samarbetar med markägare om plogning av vägar så att allt ska vara klart imorgon, säger Arne Sveen, ledare för jaktlaget i Åmot till NRK.

Förutom jakten inne i vargzonen inleddes strax före jul jakt på 26 djur som vandrat ut ur zonen. Totalt får 42 vargar skjutas i Norge i vinter.

WWF: ”Hot mot vargstammen”

Den norska Världsnaturfonden är mycket kritisk.

– Jakten hotar 75% av de helnorska vargarna, säger Ingrid Lomelde, miljöpolitisk ledare i norska WWF till NRK.

Hon menar att det är oacceptabelt att stammen hålls nere på vad hon menar är en kritisk nivå. Stortinget har beslutat att det ska finnas mellan fyra och sex flockar i landet. Det motsvarar ungefär 40 till 60 vargar – betydligt lägre än det svenska miniminivån på 270 djur.

Stämmer staten

WWF har stämt den norska staten för att stoppa morgondagens jakt.  Domen väntas någon gång i slutet av nästa vecka. Jakten kan alltså avbrytas efter några få dagar, om domstolen ger WWF rätt.

Men Knut-Arne Gjems, ledare för Norges jägar- och fiskeriförbund i Hedmark, tror inte att det kommer att ske. Han ser fram emot jakten, men menar samtidigt att det inte är någon lätt uppgift man har framför sig.

– Det är stora väglösa områden med mycket snö. Det blir svårt.