Rovdjurscentret De 5 Stora

Efter 1 300 år: Vilda lodjur återinförs i Storbritannien

De sista lodjuren försvann från Storbritannien för över 1 000 år sedan. Nu vill miljövårdsgrupper återinföra dem till Storbritannien. En kontroversiell plan föreslår att lodjuren ska hämtas från Sverige.

LONDON Lodjuret utrotades av pälsjakten i Storbritannien för närmare 1 300 år sedan. Den orätten ska nu åtgärdas, hoppas organisationen Lynx Trust UK.

Organisationen anser att större rovdjur som lodjuret hör hemma i Storbritannien. De har ansökt om att importera sex lodjur från Sverige till Englands största skog, Kielder Forest, som ligger på gränsen till Skottland. Lynx Trust UK hoppas att lodjuren ska kontrollera rådjurspopulation i området och ge ekoturismen ett lyft.

Men långt ifrån alla i Kielder Forest är nöjda. Områdets parlamentariker, Guy Opperman, har diskuterat förslaget med de 400 hushåll som ligger närmast skogen. Enligt honom vill majoriteten av invånarna inte att lodjuren ska släppas ut i skogen.

Brittiska National Sheep Association, som representerar fårfarmare, motsätter sig också förslaget. Organisationens ordförande Phil Stocker säger i ett uttalande att britterna knappast skulle acceptera att risken för att får och annan boskap attackeras av vild djur ökar.

Debatten flammade upp i oktober då lodjuret Lillith flydde från ett zoo i Wales och anklagades för att ha dödat sju får. Lillith sköts efter att ha vandrat in på en husvagnsplats nära staden Aberystwyth.

– Det finns ingen tydligare varning för att lodjur kan orsaka skada om de släpps ut i det vilda, säger Phil Stocker i ett uttalande.

Organisationen Rewilding Britain, som förespråkar förvildning i Storbritannien, säger att de inte känner till några seriösa försök att återinföra lodjuret. Deras syn på förvildning handlar inte om att hämta tillbaka topprovdjur utan att återställa ekosystem.

Rewilding, förvildning, har blivit en populär rörelse i Storbritannien tack vare författaren och naturvårdsaktivisten George Monbiot. Han argumenterar att den brittiska naturen blivit “en parodi” som är beroende av intensiv skötsel eftersom Storbritannien förlorat nästan alla sina stora nyckelarter. Enligt honom kunde också större djur som lodjuret, vildsvinet och vargen hjälpa till att återställa ekosystem om de hämtades tillbaka till Storbritannien.

Under de senaste åren har bland annat bävrar, olika rovfåglar och röda ekorrar återinförts till Storbritannien.

Hittills har förvildningsprojekt fokuserat på att återställa naturområden och återinföra mindre djur. Under de senaste åren har bland annat bävrar, olika rovfåglar och röda ekorrar återinförts till Storbritannien. Gölgrodan och den svartfläckiga blåvingen, en fjäril, har hämtats tillbaka till Storbritannien från Sverige.

Men all återintroduktion är inte planerad. Under de senaste 20 åren har vildsvin som flytt från djurparker och farmer etablerat sig i olika delar av England. I juli fick polisen i Gloucester jaga ett vildsvin som tagit sig in i staden från näraliggande Forest of Dean.

Vildsvinen har blivit något av ett problem i Forest of Dean. Deras växande antal har lett till det de brittiska medierna kallar ”the Boar War”, en kamp mellan djurrättsaktivister och The Forestry Commission som vill kontrollera vildsvinsantalet i området. Vildsvinen har ingen naturlig fiende och de senaste årens varma vintrar har fått populationen att växa kraftigt.

Förvildning fortsätter vara en kontroversiell fråga i Storbritannien. Jordbrukarna ifrågasätter varför rovdjur som lodjuret och vargen som försvann från Storbritannien för över 1 000 år sedan skulle återinföras. The Scottish Crofting Federation, som representerar jordbrukare i Skottland, anser att förslagen struntar i de förändringar naturen genomgått under de senaste århundradena.

– Man kan inte bara vrida tillbaka klockan och slänga ner arterna i en förändrad miljö, säger gruppens ordförande Fiona Mandeville till BBC.

The Lynx Trust har lämnat in sitt förslag till naturvårdsverken Natural England och Scottish Natural Heritage. Får de grönt ljus vill organisationen importera svenska lodjur till Storbritannien redan nästa år.