Rovdjurscentret De 5 Stora

Nytt vargrevir i Sydsverige?

Mycket tyder på att det första vargreviret i modern tid är på väg att etableras i Östergötland. Spårningar och DNA-analyser visar att två djur, en tik och en hane, rör sig i ett område mellan Borensberg och Finspång.

En ensam varg har funnits i området under en längre tid, sannolikt sedan i somras. Under hösten har länsstyrelsen fått flera rapporter om observationer av en ensam varg.

– I vinter har det tillkommit en varg. På nyårsafton spårades två djur i trakterna av Hällestad, varav en revirmarkerade, säger Anders Hedström som arbetar med rovdjurspårningar och som besiktningsman åt länsstyrelsen.

I samband med att en av vargarna filmades av en övervakningskamera spårades alldeles intill ytterligare en varg, så att de går tillsammans är klarlagt. DNA-analyser av insamlad spillning visar att det rör sig om en tik och en hane. Hanen kommer från Lindesberg i Närke, medan honan har invandrat från ett revir i Norge.

– Nu är vi angelägna om att få fler rapporter och mer spillning för DNA-analys för att säkerställa att det verkligen rör sig om två vargar och inte fler, säger Anders Hedström.