Rovdjurscentret De 5 Stora

Samebyar kräver lagstiftning om rovdjursdödade renar

Samebyarna i Dalarna, Härjedalen och Jämtland kräver nu lagstiftning om hur stora förlusterna av ren till rovdjur ska vara.

I ett brev till regeringen kräver samtliga ordförande för samebyarna i Jämtland, Härjedalen och Dalarna, en lagstiftning om nivån för andelen rovdjursdödade renar i Sverige, till den nivå som riksdagen tidigare har satt som mål. 

– Problemet är att riksdagen har tagit beslut som inte efterlevs i Sverige. Och när en myndighet som länsstyrelsen försöker vidta åtgärder för att minska våra förluster, så blev beslutet överklagat, säger Marianne Persson, ordförande i Jinjevaerie sameby i nordvästra Jämtland. 

Det var strax före jul som Länsstyrelsen i Jämtlands län fattade beslut om förebyggande skyddsjakt på järv och lo i flera områden i Jämtland och Härjedalen. Beslutet togs i första hand med tanke på rennäringen, för att minska samebyarnas förluster av ren till rovdjur under vintersäsongen.

Beslutet överklagades av bland andra Svenska rovdjursföreningen och har prövats i två instanser: förvaltningsrätten och kammarrätten. Båda har sagt nej till förebyggande skyddsjakt.

– Då blir ju länsstyrelsen förhindrad att ta såna här förebyggande beslut, säger Marianne Persson till P4 Jämtland.