Rovdjurscentret De 5 Stora

Samma antal lodjur i år

Resultatet från årets inventering visar att det finns cirka 1 200 lodjur i Sverige. Det är ungefär lika många som vid förra inventeringsperioden och populationen ligger därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer. Baserat på resultatet ger Naturvårdsverket länsstyrelserna fortsatt möjlighet att besluta om licensjakt på lodjur.

Den totala stammen är stabil men inventeringen visar på regionala förändringar då stammen minskat i norr men istället ökat i söder.

Totalt sett för hela landet är inventeringsresultatet i stort sett samma som förra året, men regionalt ser vi relativt stora förändringar med en minskning i norra förvaltningsområdet, i stort sett oförändrat i mellersta och en tillväxt i södra. Att antalet ökat med drygt 40 procent i söder beror förmodligen på att populationen ökat i kombination med att det varit en bra vinter med gynnsamma spårförhållanden säger Mirja Lindberget, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

−Att jämföra inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet särskilt mellan län. En minskning eller ökning är sannolikt en kombination av flera olika faktorer såsom födotillgång, åldersstruktur, förvaltningsåtgärder och även inventeringsförhållanden, fortsätter Mirja Lindberget.