Rovdjurscentret De 5 Stora

Innovativa lösningar hoppas utveckla rovdjursinventeringen

Naturvårdsverket utlyste under våren medel till innovationsinsatser som bidrar till att utveckla arbetsmetoder i fält för att genomföra inventering av varg, lodjur, björn, järv och kungsörn. Intresset har varit stort och 15 ansökningar kom in. Naturvårdsverket har totalt beviljat 980 000 kronor till fem innovationsprojekt som kommer att starta under 2018 och 2019.

Länsstyrelsen i Jönköping och Länsstyrelsen i Jämtland beviljas medel till projekt som ska vidareutveckla arbetet med att använda viltkameror i rovdjursinventeringen. Länsstyrelsen i Dalarna och Idre sameby kommer liksom Länsstyrelsen i Norrbottens län tillsammans med samebyarna Maskaure och Västra Kikkejaure att genomföra projekt som med hjälp av drönare ska försöka utveckla järvinventeringen. Slutligen beviljades Länsstyrelsen i Västerbotten och Länsstyrelsen i Jämtland medel till ett projekt där de i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet ska samla in och analysera DNA från järvens spårstämplar i snö.

Projekten kommer att presenteras och redovisas på det årliga nationella inventeringsmötet samt slutrapporteras till Naturvårdsverket.