Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Vargmumie från istiden hittad i Kanada

  En extremt välbevarad vargmumie från istiden har upptäckts i Yukon i norra Kanada. Vargen, en valp, dog för över 50 000 år sedan, och har legat frystorkad i permafrosten sedan dess. Forskarna avser nu att analysera valpens dna för att finna ut hur den är besläktad med nutida vargar. Det skriver Smålandsposten.

 • Innovativa lösningar hoppas utveckla rovdjursinventeringen

  Naturvårdsverket utlyste under våren medel till innovationsinsatser som bidrar till att utveckla arbetsmetoder i fält för att genomföra inventering av varg, lodjur, björn, järv och kungsörn. Intresset har varit stort och 15 ansökningar kom in. Naturvårdsverket har totalt beviljat 980 000 kronor till fem innovationsprojekt som kommer att starta under 2018 och 2019.

 • Grovt jaktbrott utreds i Jämtland

  Länsstyrelsen i Jämtland har gjort en anmälan om en fälla med kamera som hittats vid en järvlya. Utanför ska också en åtel ha varit utlagd.

 • Olovliga åtlar under björnjakten

  Flera fynd av olovliga åtelrester har hittats vid undersökning av fällda björnars magsäckar i samband med årets björnjakt.

 • Tidskrävande att spåra lodjur

  Länsstyrelsens rovdjursspårare får lägga mycket tid när det gäller att spåra lodjur. Dels ska de följa spåret 3 km, vilket kanske inte är så långt, men lodjuren rör sig smidigt i otillgänglig terräng vilket inte är lika lätt för människan.

 • Ännu en incident med älgjägare och björn

  I måndags inträffade ytterligare en incident, denna gång i Åsele, där en älgjägare stötte på en björn under jakten. Jägaren är oskadd och björnen sköts vid händelsen.