TillbakaTill startsidanTipsa en vänSkriv ut

Spår & läten

Foto: Staffan Widstrand

Under rätt snöförhållanden kan man hitta tydliga spårlöpor efter vargarna, vilket också används för att beräkna deras antal. De flesta rapporter om vargspår visar sig dock vara från hundar, lodjur eller rävar. Det är inte alltid helt lätt att avgöra när man står där med ett spår framför sig, utan det krävs en hel del kunskap och lång erfarenhet för att alldeles säkert kunna avgöra vems spår det är.

Foto: Staffan Widstrand

Det man oftast slås av när man ser ett vargspår är storleken. Ett spår efter en vuxen vargs framtass kan vara upp till 11 cm långt. Vissa mycket storvuxna hundraser kan ha lika stora tassar. Men då ser ofta själva spårlöpan annorlunda ut. Hundar rör sig "vimsigare", medan vargars spårlöpor oftast ser rakare och "mer målmedvetna "ut.

Foto: Ej namngiven

 

Vargar rör sig ofta i trav och de använder sig gärna av lättframkomliga vägar. Allt ifrån isen på bäckar, sjöar och åar, till skoterspår och bilvägar, allt för att spara energi. 
På ett dygn kan en varg förflytta sig bortåt 20 mil. Den tillbringar normalt ungefär en tredjedel av dygnets timmar i rörelse. Vintertid rör sig vargen när som helst på dygnet, medan den sommartid oftast är mer aktiv under natten.

Foto: Staffan Widstrand

 

 

 

 

 

 

 


Lästips! Boken "Spår och spårning av stora rovdjur" finns att beställa via Rovdjurscentret för 250 kr inkl frakt. Beställs på 0651-411 70 eller info@de5stora.com

Vargens yl behöver knappast beskrivas. Ett välkänt ljud som kan få nackhåren att resa sig även på den mest förhärdade vargvännen. Men även om vargarna i övrigt är ganska tysta, har de flera andra ljud som de använder sig av för att kommunicera. Alltifrån ett hårt varningsskall, till olika morranden, och valpiga gnyenden och gnällanden.

Här nedan kan du lyssna på en inspelning av vargens läten.