TillbakaTill startsidanTipsa en vänSkriv ut

Här finns vargen

Foto: Staffan Widstrand

Hur många vargar finns det i Sverige? Ja, det kan variera från en dag till nästa. Ingen kan veta exakt. Flera vargrevir sträcker sig över gränsen mellan Sverige och Norge. Av den anledningen är det bättre att prata om en gemensam vargpopulation för Norge och Sverige. Inventeringsresultaten från vintern 2013/2014 visar att det finns totalt cirka 400 vargar i Skandinavien, varav den stora majoriteten återfinns i Sverige eller i gränstrakterna.

Utbredningskartan visar var i landet de flesta vargar lever. Med tanke på att vargar kan vandra långa sträckor och att de unga vargarna lämnar sina familjer, kan det idag dyka upp vargar var som helst i landet. Till exempel vandrade en vargtik vintern 2002 från Filipstadsreviret ända upp till Norrbotten. 
 

 

 

 

 

Läs mer om var vargarna finns i statusrapporten för varg 2013/2014 

 

 

 

 

 

 

Vargen är det av de stora rovdjuren som, näst efter människan, har den största naturliga utbredningen på det norra halvklotet. Den lever där i en mängd livsmiljöer från öken och prärie till skog, berg och tundra. Den nuvarande utbredningen är dock betydligt mindre än den ursprungliga.

 

Utbredningskarta - varg Utbredningskarta för varg i världen