Rovdjurscentret De 5 Stora

Badtjärn i Järvsö-

rekreationsområde med naturinformation

Vid Badtjärn kan du ta en promenad runt tjärnen, lära dig mer om naturen, krypa in i björnidet eller bara njuta den vackra  vyn från grillplatsen.

Badtjärn ligger bara 100 meter från Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö. För att komma dit följer du trätrottoaren från parkeringen vid Rovdjurscentret/Järvzoo.

Skylt trottoar BadtjärnHär finns som namnet antyder en vacker tjärn. Förr användes tjärnen för att bada i på sommaren och att åka skridskor på under vintern. Men platsen som en gång var ett populärt utflyktsmål blev med åren en ganska försummad plats.

Med hjälp av ett statligt bidrag har området nu fått sig en ordentlig upprustning. Kommunen har tillsammans med Rovdjurscentret och flera andra lokala aktörer beviljats ett så kallat LONA-bidrag för att rusta upp området. 

Björnide sidan rönnTjärnen har rensats, dammvallen reparerats och anpassats för fiskvandring, och leder och rastplatser har rustats upp. I området, som är tänkt som en rekreations- och läroplats, har information om natur och djur satts upp. Arbetet med att fylla området med naturinformation kommer fortsätta löpande.
För att läsa mer om projektet klicka på underrubriken i menyn till höger!


Låneryggsäck med övningar

Badtjärn invigning barn gör övning

För klasser eller andra ledarledda grupper finns en låneryggäsck fylld med instruktioner och material till övningar att låna.

Järvsöbadens mark

Växter i vatten vid BadtjärnOmrådet ligger på mark som tillhör Järvsöbaden - ett anrikt hotell som ligger vid byns södra infart. Förr gick hotellets gäster hit för att ta ett välgörande bad. Den som vill kan nu vandra samma sträcka längs stigen som finns mellan hotellet och tjärnen.