Rovdjurscentret De 5 Stora

Gott & blandat om björnen

  • Den största björnhanne och björnhona som någonsin skjutits i Sverige vägde 343 kilo respektive 237 kilo. Medelvikten för björnar ligger runt 120 kg.
  • Mellan åren 1977-2012 har 31 människor angripits, varav två har dödats, i Skandinavien.
  • Björnar är mycket anpassningsbara och kan leva i de flesta miljöer bara det finns mat och skydd.
  • På ryska heter björnen Medved, "honungs-ätaren". I jakt på honung ger sig björnar då och då på biodlingar.
  • Björnen parar sig på försommaren men de befruktade äggen fäster inte vid livmoderns vägg och börjar växa förrän honan går i ide. Den faktiska dräktighetsperioden är knappt 2 månader.
  • En björnunge är inte större än ett marsvin när den föds. De väger då 250-600 gram.
  • Hälften av björnens årliga energiintag kommer normalt från bär. Därefter kommer myror och älg med cirka 20-25% vardera. Några amerikanska forskare ertappade en brunbjörn med att sätta i sig 184 000 blåbär på en dag!
  • I genomsnitt förbränner björnen 4 000-8 000 kcal/dygn under den aktiva tiden på året. Under hösten kan den sätta i sig hela 20 000 kcal om dagen.
  • Björnar i vissa områden anses kunna ta ca 20 % av de älgkalvar som föds i björnarnas hemområde.
  • Björn angriper ibland våra tamdjur, tex får. Björnar som lever i fjällområdet tar ofta renkalvar. 
  • Bland ungbjörnar är dödligheten ofta hög, medan vuxna björnar har låg dödlighet. De flesta björnar som dör av annat än åldersskäl dödas av människor eller av andra björnar.
  • Under tiden den sover i idet varken äter eller dricker den något. Däremot föder honan ungar.
  • Att försöka springa ifrån en björn är ingen bra idé. Björnen är oerhört snabb på kortare sträckor. Världens snabbaste man skulle ha 30 meter kvar till målskynket i ett 100-meterslopp när björnen går i mål.
  • Det framgångsrika Skandinaviska Björnprojektet stöds av Svenska Jägareförbundet, Naturvårdsverket och Världsnaturfonden samt Direktoratet för Naturförvaltning och Norsk Institutt for Naturforskning i Norge.
  • Naturvårdsverket har beslutat att referensvärdet för den svenska björnstammen är 1 400 björnar. Detta är en miniminivå som inte får underskridas.
  • Ordet teddybjörn kommer från den tiden då Theodore Roosevelt var president i USA. Presidenten, som kallades Teddy av sina vänner, var en gång ute och jagade länge utan att lyckas skjuta något djur. En av hans medhjälpare lyckades då fånga en liten björn och han band den vid ett träd. Nu kunde presidenten få en jakttrofé med sig hem, tänkte han. Men presidenten tyckte att björnen såg så liten och hjälplös ut där den stod. Han kunde inte skjuta den och sa till sina män att björnen skulle släppas fri. En man som hade en affär läste i tidningen om den frisläppta björnen och fick en affärsidé. Han bad sin fru sy en björn i plysch, som de kunde sälja i sin affär. De skrev till presidenten och frågade om de fick kalla sina nallar Teddy's bear - på svenska Teddys björn. President Roosevelt sa ja och därför säger vi än idag teddybjörn.
  • Kodiak- och grizzlybjörnar tillhör samma art som våra björnar, dvs brunbjörnen. De är alla underarter inom samma art.
  • Björnen klassas som "nära hotad" enligt den svenska rödlistan.