Rovdjurscentret De 5 Stora

Kortfakta

Kortfakta om brunbjörnen

Latinskt namn: Ursus arctos
Storlek: Storleken på svenska brunbjörnar varierar mycket. Normala vikter är 60-100 kilo (honor) och 100-200 kilo (hanar). Stora hanar kan väga upp till 300 kg och lite mer. Största vilda björnen som noterats i Sverige vägde 343 kg. De blir 100 - 280 cm lång med en mankhöjd upp till 135 cm.
Utseende: Ett stort brunt djur med rundade former, stort huvud, en puckel över skuldrorna och en sluttande rygg. Tassarna är stora och breda och svansen kort.
Familj: Brunbjörnen är en av åtta björnarter i familjen björnar i världen. De mest storvuxna brunbjörnarna finns på  Kamtjatka och Kodiak.
Utbredning: Europa, Nordamerika och Asien.
I Sverige främst i de norra och mellersta delarna av landet.
Fortplantning: I januari-februari, under ideperioden, föds ungarna. Björnar får 1-4 ungar, men vanligast är 2-3 stycken. Ungarna är påfallande små när de föds, ungefär som marsvin.
Föda: Björnen är en allätare som mest äter myror, bär och växter, men äter gärna kadaver och tar dessutom ren eller älg. På vintern då den ligger i ide äter den ingenting.

 

Björnen heter på andra språk:

Albanska Ariu Nordsamiska Bierdna, Gouvdza
Danska Brun bjørn Norska Bjørn, Brunbjørn
Engelska Brown Bear Polska Niedzwiedz brunatny
Estniska Pruunkaru Portugisiska Urso
Finska Karhu, Nalle, Kontio Rumänska Urs brun
Franska Ours brun Ryska Medved
Hindi Bheriya, Bighana Slovakiska Niest
Holländska Bruine beer Spanska Oso pardo
Isländska Skógarbjörn Sydsamiska Bierne, boelt-aajja, Stoerre-aajja
Italienska Orso bruno Tjeckiska Nest
Kroatiska Mrki medvjed Turkiska Ayi
Litauiska Rudasis lokys Tyska Braunbär
Lulesamiska Biernna Ungerska Barna medve
Maltesiska Ors Älvdalska Byönn