Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Naturturism ska blomma med sänkt moms

  Regeringen föreslår att momsen på naturturism och naturguidningar sänks från 25 till 6 procent. Förhoppningen är att naturturismen ska öka och ge fler jobb ute i landet.

 • Renskötare less på att leva med varg

  I Tåssåsen sameby har man problem med varg över hela samebyns betesmarker. Nils Anders Jonsson jobbar som renskötare i Tåssåsen och han har haft jobbiga dagar i renskogen de senaste åren.

 • Länsstyrelsen bemöter kritik om vargjakt

  Åklagare Christer Jarlås har kritiserat länsstyrelserna för att nedprioritera arbetet mot illegal vargjakt. Nu bemöter länsstyrelsen i Örebro kritiken och bjuder in honom för en dialog om hur vargjakten kan förbättras.

 • ”Man behöver inte vara rädd för björnar”

  Det finns inte anledning att vara rädd för skandinaviska björnar. Det var budskapet när norska doktoranden Gro Kvelprud Moen berättade om de över 400 försök då man närmat sig björnar inom ramen för det skandinaviska björnprojektet vid vargsymposiet i Vålådalen idag.

 • Misstänkt illegal jakt av varg

  Inventeringen av varg som pågår just nu verkar peka mot att antalet vargar minskar i Sverige. Licensjakten är bara en förklaring då det finns starka misstankar om omfattande illegal jakt. Brottet är svårt att bevisa trots att det ibland är tydligt vad som hänt. Hör reportage av Annika Digréus från Dalarna där flera vargrevir försvunnit på kort tid.

 • Vargstammen kvar på lägre nivå

  Den svenska vargstammen tycks vara kvar på den lägre nivå som konstaterades ifjol. Enligt de senaste resultaten har 34 familjegrupper inrapporterats i landet under den gångna vintern, vilket motsvarar 340 individer.