Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Märkning av varg, älg och järv

  Det norsksvenska forskningsprojektet Grensevilt har påbörjat vinterns märkningen av varg, älg och järv. Detta rapporterar SVT.

 • Skyddsjakt på varg stoppas av domstol

  Skyddsjakten på en varg i Jämtland stoppas efter en överklagan av beslutet. Det är Naturskyddsföreningen som överklagar och de anser att länsstyrelsen innan de tagit beslut skulle ha undersökt vargens ursprung. Detta rapporterar Svensk Jakt.

 • Sametinget har förväntningar på nya regeringen

  Sametinget skriver i ett pressmeddelande att de har en rad förväntningar på den nya regeringen. En fråga som den nya regeringen måste ta i omgående, är rovdjurspolitiken. Vi behöver en fungerande rovdjursförvaltning som tar hänsyn till målsättningen att uppnå en ekonomiskt, ekologiskt, kulturellt och socialt hållbar rennäring, utan att gynnsam bevarandestatus för de stora rovdjuren hotas.

 • Skyddsjakt på lodjur

  Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på ett lodjur i Bräcke för att undvika skada för rennäringen. Detta rapporterar SR.

 • Hjälp till att spåra rovdjur

  Länsstyrelserna vill ha hjälp från allmänheten med rapportering av spår från rovdjur. Det underlättar inventeringen och bidrar till att beslut inom rovdjursförvaltning kan fattas utifrån bättre kunskapsunderlag. SVT Gävleborg har följt med länsstyrelsen ut i fält. Läs mer i artikeln och se inslaget med länsstyrelsen naturbevakare Hans Nordin.

 • Påkörd varg kunde ha avlivats

  Den varg som blev påkörd på väg 63 på tisdagen kunde ha avlivats av första bästa jägare, det säger Henrik Dahlström, chef för polisens regionledningscentral i Örebro. Uppgifter om gårdagens vargolycka spreds snabbt i sociala medier och rörde upp starka känslor. Detta rapporterar SVT.

 • Viltkameror ska hålla koll på rovdjuren

  Länsstyrelsen ser positivt på att viltkameror numera, med vissa begränsningar, inte längre tillståndspliktiga för privatpersoner. Det kan komma att underlätta inventeringen av rovdjur. Detta rapporterar SR.

 • Tudelat om varg i Norge

  I Norge demonstrerar tusentals personer denna vecka både för och mot vargen. Djurrättsorganisationer vill värna ett hotat rovdjur medan många bönder är ilskna över att vargen tar deras betesdjur. Detta rapporterar SR.