Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Muntligt beslut om skyddsjakt efter varg

  Länsstyrelsen fattade den 17 april ett muntligt beslut om skyddsjakt efter en varg inom Ruvhten Sijte vinterbetesområde i Härjedalens kommun.

 • Viltforskningsdagarna på film

  Nu kan man se föreläsningarna från Viltforskningsdagarna på film. Föreläsningarna handlar om utfodring, CWD, viltforskning förr och nu, DNA-tekniken i viltförvaltningen och rovdjur.

 • 25 vargar fällda under årets licensjakt

  Slutrapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visar att 25 vargar fälldes under årets licensjakt på varg. Ytterligare en varg sköts på grund av skabbsjukdom. Djurens hälsa var överlag bra förutom att tre av de sju vargarna från Brattforsreviret i Värmland hade misstänkt skabb. En varg hade tidigare utsatts för beskjutning av hagel.

 • Björnrädsla – nu ett forskningsprojekt

  Är du orolig för att gå ut i skogen och träffa på björn? Då är du rätt person för det forskningsprojekt som bland annat pågår vid Rovdjurscentret i Järvsö.

 • Kraftig ökning av illegal rovdjursjakt

  De anmälda fallen av bedrägeri med bluffaktura minskade under årets första kvartal. Dieselstölderna låg kvar på en oförändrad nivå medan brottskurvan steg brant för illegal rovdjursjakt.