Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Ja till licensjakt på björn i Dalarna

  Länsstyrelsen säger ja till licensjakt efter björn i Dalarnas län 2017. Det är högst 48 björnar i Dalarnas län som får fällas enligt beslutet.

 • Ännu ingen varg skjuten i Kolsva

  Tidigare i juli beviljade Länsstyrelsen skyddsjakt på en närgången varg i Kolsva. Status efter mer än tio dagar: Fortfarande ingen fälld varg.

 • Flera har sett björn i Perstorp

  Flera personer har rapporterat att de ska ha sett björn i ett skogsområde i Perstorp. Personerna berättar hur de mött björn i skogsområdet och att de är säkra på att det rör sig om björn. Det skriver Helsingborgs Dagblad

 • Staffans nya sophämtare – en björn

  Staffan Stenberg från Gubbhögen i Jämtland har fått sig en ny sophämtare – en björn. Björnen har nu gått runt i området i tre dagar och passade i tisdags kväll på att länsa soptunnan. – Det verkar som han gillar tomma tetrapack, skrattar Staffan.

 • Hund låg bakom misstänkt vargattack

  Under helgen misstänktes en varg ha gått till attack i skånska Löberöd. Men rovdjuret var oskyldigt. – Vi skickade dit en besiktningsman och skadorna var gjorda av en hund, säger David Börjesson, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

 • Minskning av antalet jaktkort

  Jaktkorten minskar trots ökat medlemskap i Svenska jägareförbundet i Västra Götalands län. Nu ska Naturvårdsverket utreda orsakerna bakom minskningen. Alla som jagar i Sverige ska ha ett jaktkort som ett bevis på att du är berättigad till att jaga, och att du som jägare har betalat viltvårdsavgiften som ligger på 300 kronor per år.

 • Bra hundar nyckeln för lyckad björnjakt

  "Det råder inte något tvivel längre, bra björnhundar är avgörande för en lyckad jakt. I fjol fälldes 218 björnar under licensjakten och majoriteten av dem sköts under riktad björnjakt" skriver Jaktjournalen.

 • EU säger nej till att skjuta danska vargar

  Flera i danska Folketinget och representanter för lantbruket vill utökat möjligheterna att skjuta danska vargar. Men det förbjuder EU, rapporterar DR Nyheder.