Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Kristin och Inge har koll på hagen

  Här kommer ingen över bron – om man så säger. På en gård i Norrsalbo i Sala kommun vaktar nämligen Kristin och Inge, hundar av rasen maremmano abruzzese, fåren. De är de enda boskapsvaktande hundarna i länet. De släpper inte in någon eller något som inte hör till gården. Närmare 60 kilos vikt imponerar, minst sagt. Och för att få ha dem lösa i hagen krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

 • Död varg var hund

  Efter att en död varg hittats fastfrusen i isen några kilometer utanför Åmot i Gästrikland misstänkte polisen att det rörde sig om jaktbrott. Men det döda djuret var ingen varg, utan en hund, enligt polisen.

 • Hundar utbildas i rovdjurskunskap

  I helgen sker två träffar i Munkfors och Säffle där hundägare får lära sig hur de ska reagera när deras hundar stöter på eller får upp spår på ett rovdjur. – Det är många som hör av sig och är oroliga över hur de ska reagera ifall de springer på ett rovdjur, därför håller vi de här träffarna, säger Kari Langöen, vilt och artskyddshandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

 • Samebyar fick rätt om skyddsjakt

  Länsstyrelsens hantering av skyddsjaktfrågor skakar i sina grundvalar. Detta efter två domar i kammarrätten där samebyar får rätt till förebyggande skyddsjakt på järv.

 • Seminarium om vilt och konflikthantering

  På ett seminarium på SLU föreläste Stephen M. Redpath – ny innehavare av Kung Carl XVI Gustafs gästprofessur i miljövetenskap – och svenska forskare. Temat var forskning kring konflikter mellan förvaltning och bevarande av vilt. Går det att hitta lösningar?

 • Invandrade vargar klarar sig bättre

  Valpar till invandrade vargar har dubbelt så stor chans att föröka sig och överleva jämfört med svenska och norska inavlade valpar. Den svenska och norska vargstammen är kraftigt inavlad. Den har i huvudsak sitt ursprung från fem individer.

 • Färre vargar till SVA

  Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala fick in 47 döda vargar under 2016, vilket är betydligt färre än året innan då 76 vargar kom in för undersökning.