Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Renkalvar är lätta byten för björnar i kalvningslandet

  Björnens betydelse för renskötseln är omtvistad, bland annat för att det har gjorts så få vetenskapliga studier. Nu visar en avhandling från SLU omfattningen av de problem som björnen skapar på kalvningslandet, och att åtminstone en tredjedel av kalvarna kan bli björnföda i vissa områden i skogssamebyar. Vajor som kalvar i skogen verkar också ha begränsad möjlighet att undvika björnarna.

 • 20 björnar fällda i renkalvsområden

  Hungriga björnar ställer till det för rennäringen i länet. En sen vår och mycket snö i fjällen gör att länsstyrelsen fattat många skyddsjaktsbeslut, muntligen.

 • Här får Magnus sällskap av vargen på vägen hem

  Magnus Kärrander, 50, var på väg till sin gård i Överlida. Men resan hem tog längre tid än väntat. Anledningen var att en varg plötsligt dök upp mitt framför bilen - och följde med hela vägen till gården. – Jag blev så fruktansvärt exalterad så att jag skakade i kroppen, säger han.

 • Ge vargen ro att lämna området

  Länsstyrelsen i Västra Götaland uppmanar nu till att ge vargen i trakterna av Kungälv ro att lämna området.

 • Resultatet från björnspillningen är klar

  Resultaten av björnspillningsinventeringen som genomfördes i Jämtlands län 2015 är nu klara. Resultatet visar att det fanns 860 och 880 björnar i länet vid den tidpunkten.