Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Jägare sköt attackerande björn

  En jägare anmälde till polisen att han dödat en björn i självförsvar. Björnen sköts sedan den attackerat jägaren, en hundförare, i samband med jakt i Norråker i norra delen av Jämtlands län. Jägaren skadades inte vid händelsen på måndagsförmiddagen.

 • Sopvältande björn ska avlivas

  Slutet närmar sig för den björn som rört sig i trakterna av Villanäs utanför Umeå. Björnen har bland annat ägnat sig åt att välta soptunnor och nu har länsstyrelsen fått nog och bestämt att den ska avlivas, vilket blir polisens uppgift.

 • DNA-prover visar på två vargar i Rialaområdet

  Tidigare har Länsstyrelsen bekräftat att en varghane befinner sig i området kring Riala. Nu visar nya resultat från DNA-prov att ytterligare en varg har rört sig i området.

 • Regeringen stärker rennäringen

  Rennäringen står inför flera stora utmaningar. Klimatförändringar leder exempelvis till ökade kostnader för stödutfodring. Ett annat område som behöver stärkas är att bättre möjliggöra för näringen att delta i olika processer kring markutnyttjande och samhällsplanering. Regeringen föreslår därför i budgetpropositionen för 2018 att rennäringen stärks med 10 miljoner kronor fr.o.m. 2018.

 • Kan bli skyddsjakt på Rialavargen

  Igår dödades en mindre hund av en varg i trakterna kring Riala i Norrtälje kommun. Idag har Länsstyrelsen ett möte där det diskuteras om eventuell skyddsjakt på Rialavargen.

 • Björnjägare döms för brott mot jaktlagen

  Den jägare i Örnsköldsviks kommun som åtalades efter att ha lagt ut otillåtna åtlar och kameror döms på onsdagen till 120 dagsböter för brott mot kameraövervakningslagen och förseelse mot jaktlagen.

 • Lodjur hängdes levande i träd – mobilfilm bevisning i jaktbrottshärva

  Ett lodjur som snaras i ett träd. Ett annat som fångat i en bur stressas av en skällande hund samtidigt som en pinne stöts i sidan på lodjuret. Om en månad börjar rättegången om jaktbrottshärvan i Norrbotten där fem män åtalats. Aftonbladet har tagit del av filmerna som visar hur djuren plågats.

 • Utredning om död varg läggs ned

  Polisen lägger ned den utredningen om grovt jaktbrott som bedrivits sedan en varg hittades död på ett tågspår utanför Fagersta i förra veckan. "Den har blivit påkörd av tåget", säger Henrik Forssblad vid Polisen.

 • Vargstängsel nära för Tyresta gård

  Efter den dödliga vargattacken – nu ser Tyresta gård ut att få bidrag för rovdjursstängsel. "Tyresta är prioriterade i de områden vi tittar på för att bevilja stöd", säger Anders Larsson på länsstyrelsen.