Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Europaparlamentet röstar för mer flexibel rovdjursförvaltning

  På onsdagen röstade Europaparlamentet med mycket stor majoritet (612 mot 33) i Strasbourg igenom en resolution som lägger fast parlamentets syn på vad som behövs för en bättre implementering av EU:s naturvårdslagstiftning de kommande åren.

 • En varg fälld i skyddsjakt på varghybrider

  Under den pågående skyddsjakten efter varg samt hybrider mellan hund och varg fälldes den 13 november en normalfärgad hane i skyddsjaktsområdet i Eskilstuna, Katrineholms samt Vingåkers kommun. Djuret är levererat till Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala för bedömning av ålder och härstamning. Länsstyrelsen avvaktar nu analysresultat ifrån SVA. Skyddsjakten fortsätter som planerat.

 • Skyddsjakt på järv stoppas

  Den pågående skyddsjakten på elva järvar i Norrbotten stoppas. Det var i oktober som Länsstyrelsen tog beslutet om skyddsjakt på järvarna. Men beslutet överklagades av Svenska Rovdjursföreningen och i dag, tisdag, har Förvaltningsrätten inhiberat beslutet.

 • Norsk rovdjursjakt ska bli bättre

  I Norge har det inletts ett projekt för att göra skyddsjakt på rovdjur mer effektiv. Då kan får som går ute på bete skyddas bättre mot främst vargattacker.

 • Fler kronhjortar i de värmländska skogarna

  Samtidigt som älgstammen minskat kraftig i Värmland har ett annat stort klövvilt, kronhjorten, tagit plats i skogen. Och på sina håll är jakten på kronhjort nu nästan lika stor som älgjakten. – I och med nedgången i älgstammen så känns det ju fint att få ett nytt spännande vilt att jaga, säger jaktledaren Anders Nilsson.

 • Överklagar jaktbrott

  "Fängelsestraffen är för låga." Det säger åklagare Åse Schoultz som nu överklagar domen i den stora jakthärvan i Norrbotten.