Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Ett par mötte en björn i Åsele

  Ett par som satt i sin bil vid en åtel med förhoppningen om att fotografera korpar och kungsörn fick plötsligt se en björn istället.

 • Samebyar drabbas hårt av rovdjursangrepp

  Rovdjur ska enligt beslut av Riksdagen inte få angripa mer än 10% av en samebys renar. SVT:s Uppdrag granskning rapporterar att antalet angrepp dock är dubbelt så stort enligt både rennäringen och forskning.

 • Närgångna björnar söker människans skydd

  Att björnar kommer nära människor kopplas till att de söker skydd mot aggressiva björnhanar. Detta rapporterar P4 Västerbotten som intervjuat Jon Swenson från Skandinaviska Björnprojektet.

 • Björnarna i Yellowstone fridlysta igen

  Fridlysningen av grizzlybjörnarna i nationalparken Yellowstone togs bort i juni förra året, och det planerades för den första björnjakten i området på nästan 30 år. Men nu har en domare beslutat att fridlysa björnarna på nytt, eftersom hon anser att naturvårdsmyndigheten inte tog hänsyn till det långsiktiga hotet mot björnarnas fortlevnad när fridlysningen togs bort. Därmed stoppas den planerad jakten.

 • Licensjakten på björn är avslutad

  I tisdags förmiddag sköts den sista björnen i Dalarnas län, och björnjakten är därmed avslutad i hela landet. Efter några överskjutningar har 291 björnar skjutits i årets jakt.

 • Bilist körde på tre björnar

  I lördags kväll körde en bilist på tre björnar mellan Sikås och Hammerdal i Jämtland. Två av björnarna dog i krocken, den tredje skadades och fick avlivas av eftersöksjägare. Föraren skadades i ansiktet av krockkuddarna.

 • Lodjursspår ska DNA-analyseras

  Naturvårdsverket bidrar med 600 000 kronor till ett pilotprojekt i Västra Götaland för att utveckla DNA-analyser från lodjursspår i snö.

 • Vargstammen på Isle Royale ska förstärkas

  Av den kända vargstammen på ön Isle Royale i Lake Superior i USA finns bara två individer kvar - individer som både är halvsyskon och far och dotter. I ett försök att rädda öns vargstam ska man nu fånga in vargar på fastlandet och släppa ut dem på Isle Royale.