Rovdjurscentret De 5 Stora

Hur mycket är rovdjuren värda?

Naturturism är idag världens största industri. Man beräknar att den omsätter 1 000 miljarder dollar varje år. Bara i vårt grannland Finland uppskattas rovdjursturismen omsätta ca 60 miljoner kronor per år. 

Av de tiotals miljoner internationella resenärer som varje år reser med det uttalade huvudsyftet att uppleva djur och natur har få hittills kommit till Sverige, mest på grund av den enkla anledningen att vi inte har marknadsfört oss speciellt bra. För att råda bot på det gör det halvstatliga kommunikationsföretaget Visit Sweden nu en satsning för att marknadsföra hållbar natur- och ekoturism utomlands. Syftet är inte minst att skapa jobb och tillväxt på landsbygden. 

Tjuga

Exakt hur stor marknaden för att uppleva svenska rovdjur kan vara finns ingen siffra på, men intresset för Sverige som resmål växer och naturen är ett viktigt dragplåster - det har flera undersökningar visat. När den amerikanska miljöorganisationen Earth 911 vintern 2017 listade sex unika resmål fanns Sverige med bland destinationer som Borneo och Galapagos!