Rovdjurscentret De 5 Stora

Hur mycket är rovdjuren värda?

Hur stor marknaden för att uppleva svenska rovdjur kan vara finns det inga mätningar på. Men rent faktiskt reser flera tiotals miljoner internationella resenärer varje år med det uttalade huvudsyftet att uppleva djur och natur.

Av dessa resenärer har få hittills kommit till Sverige - av den enkla anledningen att det här inte har funnits några viltskådningsprodukter att sälja.

Men natur- och rovdjursturismen ökar i Sverige och om bara en liten andel av de stora byråerna valde att sälja turer hit så skulle svenska rovdjur – och andra lockande attraktioner i svensk natur – sannolikt mycket snabbt kunna göras lönsamma.

Tjuga

Naturturism är idag världens största industri. Man beräknar att den omsätter 1 000 miljarder dollar varje år. Bara i vårt grannland Finland uppskattas rovdjursturismen omsätta ca 60 miljoner kronor per år. Där finns idag ett tiotal björnsafarientreprenörer. Intäkterna för de bästa företagen ligger mellan 1 800-2 500 kr per besökare och natt. Med plats för 10-15 besökare i gömslena ger det en bruttoinkomst på 18 000 och 37 000 kronor per dygn. Få andra svenska eller finska fåmansföretag i glesbygd har liknande inkomster. 

Varg och björn är också internationella spetsattraktioner för jaktturister. De är två av det norra halvklotets förnämsta jaktviltarter. Idag reser jägare från hela världen - inklusive Sverige - till Canada, Ryssland och Alaska för att jaga björn och varg.  Att skjuta en björn kan kosta uppåt 150 000 kronor.