Rovdjurscentret De 5 Stora

Lodjuret & människan

Lodjuret verkar inte ha haft lika dåligt rykte som vargen, men den har ändå tidvis jagats mycket hårt. Lodjuret har förföljts på grund av hot mot människans boskap och i jakt på dess åtråvärda päls. Inte har den heller haft samma mytologiska status som björnen.

I modern tid har lodjuret vid flera tillfällen röstats fram till Sveriges populäraste djur. Detta trots att den kan orsaka skada för såväl renägare, tamdjursägare och jägare.

Magnus ElanderLodjuret är det rovdjur som orsakar störst förluster för renägarna. Det är därför det rovdjur som kostar staten mest då det kommer till ersättningar för angripna djur. 

När det gäller jakten på rådjur är lodjuret, tillsammans med räven, människans allvarligaste konkurrent. Lodjursforskarna har funnit att ensamma lodjur tar uppemot 40-50 rådjur på ett år, det vill säga knappt ett i veckan. Honor med ungar i släptåg tar ungefär dubbelt så många på grund av den större försörjningsbördan.

Lodjuren utmålas ibland som blodtörstiga, då de kan döda fler djur än de äter upp. Ett annat uttryck för detta beteende är ”överskottsdödande”. Det förekommer hos de flesta rovdjur och beror troligen främst på att de på grund av sin jaktinstinkt inte kan motstå att döda fler djur när chansen ges. Tamdjur, speciellt sådana som går i en hage och inte kan fly, är lätta byten jämfört med glest spridda bytesdjur i skogen. När det gäller just lodjur så tror forskarna att vandrande lodjurshannar som letar honor inte har tid att stanna och äta särskilt länge och att de därför slår nya byten med täta mellanrum under parningstid.  

Lodjur uppfattas som skygga och diskreta djur, men precis som andra arter finns det alltid individer som dyker upp i närheten av oss människor. Även om det inte alltid är uppskattat så är det inget onormalt. Så länge ett vilt djur hittar föda och känner sig trygg kan det vistas nära oss. Lodjur är dessutom ganska nyfikna av sig. Inte sällan lägger de sina vandringar nära öde torp, lador och fritidsstugor. Finns där en tillräckligt stor glugg eller står en dörr öppen kan de ibland utforska vad som finns innanför väggarna. Den här nyfikenheten gör att lodjur är ganska lätta att fånga i fällor.

Lon är en riktig långvandrare, som gärna rör sig längs traditionella, urgamla favoritstråk genom landskapet, så kallade lodjursväxlar. Detta har sedan århundraden utnyttjats av jägare, som satt upp sina lofällor just där.