Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 115 av 6925 
 • Varg skjuten i skyddsjakt visade sig vara genetiskt viktig

  Skyddsjakt beviljades på en varg i Jämtland efter att den synts i ett område med mycket renar, och flera renar hittats döda. När skyddsjakten hade genomförts visade det sig att vargen var en avkomma från den invandrade Galvenhanen.

 • Ny ordförande i Svenska rovdjursföreningen

  Jan Bergstam från Karlstad valdes till ny ordförande för Svenska Rovdjursföreningen vid föreningens årsmöte i Uppsala i helgen. På mötet antogs också en ny rovdjurspolicy. Det rapporterar SVT.

 • DNA från 657 järvar i Skandinavien

  I en ny rapport presenterar Rovdata resultat från DNA-övervakningen av järv i Skandinavien. Rapporten visar att år 2017 registrerades sammanlagt 657 järvar, varav 382 i Sverige.

 • Sameby beviljas skyddsjakt på lodjur

  Länsstyrelsen i Jämtland har gett en sameby rätt till skyddsjakt på ett lodjur. Samebyn ansökte tidigare om skyddsjakt och nekades, men efter att en ren har rivits har nu Länsstyrelsen beviljat skyddsjakten.

 • Döms för att ha försökt sälja björnskinn

  En man i Västerbotten försökte sälja ett björnskinn på Facebook. Mannen hade inte de intyg som krävs för att handeln ska vara laglig och döms nu för artskyddsbrott.

 • Ingen utökad björnjakt i Jämtland

  Jägareförbundet har riktat kritik mot länsstyrelsens beslut om tilldelning på björnar vid licensjakt men länsstyrelsen står fast vid sitt beslut. Med en björnjakt på nuvarande nivå kommer björnstammen i länet att ha sjunkit till önskad nivån redan om tre år anser de. En utökad björnjakt med hård avskjutning på kort tid skulle däremot riskera att minska stammen för mycket.

 • Attitydmätning om varg visar på splittrad bild

  Drygt en tredjedel av värmlänningarna vill ha färre vargar i länet, enligt en mätning som Novus har gjort på uppdrag av P4 Värmland. Ungefär lika många är nöjda med nuvarande nivå och 13 procent vill ha fler vargar. Det skriver SR Värmland.

 • Varg drunknade i Säffle

  I söndags gick en varg genom isen i Säffle. Räddningstjänsten försökte rädda vargen, men när de till slut nådde fram till den var den redan död.