Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 287 av 7077 
 • Rekordstort antal vargföryngringar

  I år har 15 säkra föryngringar (dvs hona med en kull ungar) konstaterats i den skandinaviska vargstammen 2005, vilket är nytt rekord.

 • Manifestation i Mora mot närgångna vargar

  "Protest mot närgångna och aggressiva vargar". Det är huvudbudskapet i en manifestation med ljusfacklor som arrangeras i Mora under trettondagens kväll, fredagen den 6 januari. - Folkets röst ska komma till tals. Vanligt folk ska inte behöva känna räddsla samt stå bredvid och titta på när husdjur, boskap och egendom far illa, säger Ola Hermansson, som är en av dem som håller i arrangemanget.

 • Vargar var hundar

  Det var irländska varghundar och inte vargar som igår iakttogs i trakterna av Glommersträsk.

 • Gör egen inventering av rovdjuren

  För två år sedan tog länsstyrelsen över ansvaret att genomföra rovdjursinventeringar. Ett upplägg som "Folkaktionen ny rovdjurspolitik" inte tror kommer att fungera. - Vi gör en egen inventering för att ha ett underlag att ställa mot länsstyrelsens uppgifter, säger Nils Björklund, ordförande i dalaavdelningen av Folkaktionen ny rovdjurspolitik.

 • Vargen var en hund?

  Lätt haltande. Varglik enligt många. Var det Milou, 7, som togs för en varg på juldagen? - Det måste det ha varit även om jag inte tycker hon liknar en varg, säger matte Nina Rolycke i Halland.

 • Vandrande varg väcker känslor i Sörmland

  Anders Andersson bor utanför Gnesta, ett naturskönt område som en gång var rikt på varg. När han hör att vargen på nytt rör sig mot Gnesta ser han helst att vargen bara passerar förbi.

 • Mörkt år för rovdjuren – illegala jakten rekordstor

  Det har varit ett mörkt år för rovdjuren i Norrbotten. Det konstaterar länsstyrelsen och länets polismyndigheter. Ett rekordstort antal fall av illegal jakt, förföljelser och misstänkt tjuvjakt har konstaterats. - Tjuvjakten hotar rovdjurens överlevnad. Dessutom fördunklar den bilden av Norrbotten som ett län i positiv utveckling, säger landshövding Per-Ola Eriksson.

 • ”Vi har att göra med mycket rutinerade tjuvjägare”

  Den illegala rovdjursjakten i Norrbotten är utbredd. Två fall i början av året uppmärksammades extra landet runt. - Vi har att göra med mycket rutinerade tjuvjägare som vet exakt vad de gör, sade Karina Lövgren, chef för länsstyrelsens fjällenhet, i en artikel i slutet av april i år.

 • Siljansringens vargfamilj rör sig över ett jätteområde

  Siljansringens vargar berör fler än något annat revir i Dalarna. Ett stort antal byar berörs i tre kommuner. Detta kan bädda för fler konflikter än normalt. Däremot råder oklarhet om hur många vargar det är och om det rentav föddes en vargkull redan i fjol.

 • Information planeras om orädd varg i Dalarna

  Länsstyrelsen i Dalarna planerar att informera om den varg som en längre tid upplevts som närgången i Stumsnäs och Vikarbyn. - Om skyddsjakt ska tillåtas krävs först ett bättre underlag, säger rovdjursansvariga Lena Berg.