Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 471 av 7077 
 • Tillstånd till vargjakt i Dalsland

  En varg får skjutas i Herrestadsreviret i Dalsland. Naturvårdsverket har givit tillstånd efter att minst fyra jakthundar attackerats i området under hösten, rapporterar TT.

 • "Omfattande illegal jakt på björn i nationalparker"

  Naturfilmare slår larm: Parollen "skjut, gräv och tig" gäller för tjuvjakten i norra Sverige. I nationalparken Sarek som är en del av världsarvet Laponia råder ett helt laglöst tillstånd. Som naturfilmare har vi under fyra år kunnat dokumentera en omfattande illegal jakt på björnar, ofta sådana som det bedrivs unik rovdjursforskning kring.

 • Regeringen öppnar upp för vargjakt

  Regeringen öppnar för jakt på varg och järv utöver skyddsjakten. Naturvårdsverket får i uppdrag att utreda möjligheterna. - Jag tycker att det är nödvändigt att vargstammen inte utvecklas så snabbt att särskilt landsbygdsbefolkningen inte hinner anpassa sig, säger miljöminister Andreas Carlgren (c).

 • Varg i Kolmården

  En varg har fällt ett kronvilt i Skinnarbo i Kolmården. - Min bedömning är att det är en varg, säger Benny Amberin, rovdjursinventerare hos länsstyrelsen.

 • Vem ska betala Sveriges rovdjurspolitik?

  Regeringen utökar ersättningen för rovdjursdödade renar med 10 miljoner för år 2009. Den lilla anslagshöjningen täcker absolut inte de skador som dagens rovdjursstam orsakar rennäringen. Höjningen borde vara närmare 100 miljoner istället, anser Sametinget.

 • Vargforskare bekräftar 27 föryngringar

  Vargforskarna i Skandulv har bekräftat att den politiska gränsen på 20 vargföryngringar har passerats. För att få bättre koll på den allt större vargstammen planerar forskarna att förse vargar med sändare i några av de 15 revir där vargar ännu inte har märkts