Rovdjurscentret De 5 Stora

En rovdjurslektion med mersmak

I vår unika Rovdjursskola kan skolelever i alla åldrar lära sig mer om rovdjuren och naturen – och människans förhållande till dem.


Vad är Rovdjursskolan?

Rovdjursskolan finns i vårt besökscenter i Järvsö. Med rovdjuren som utgångspunkt kan vi här presentera upplevelsebaserade övningar som är skapade för att öka kunskapen om de stora rovdjuren, och för att väcka tankar kring människors syn på djur och natur. Konceptet är framtaget av en grupp pedagoger, biologer och informatörer.

Foto: Glenn MattsingFoto: Glenn Mattsing

Vad händer i Rovdjursskolan?

Experimentglädje och kunskap kombineras i vår toppmoderna skolsal – och ute i naturen. Med hjälp av skelett, kranier och annat fascinerande material lär sig eleverna om de stora rovdjuren genom att arbeta som forskare eller detektiver. Genom diskussioner, filmer och kluriga uppgifter stimuleras eleverna att fundera kring begrepp som demokrati, rädsla, värderingar och konflikthantering.

Dessutom skräddarsyr vi gärna aktiviteter enligt era önskemål. Ni har kanske jobbat med något speciellt tema eller något visst djur i skolan? Då kan vi lägga upp övningar kring det.


Hur funkar det?

Ett besök i Rovdjursskolan börjar med att klassen välkomnas av Rovdjurscentrets biolog, som håller i första halvan av besöket. Därefter kommer du, tillsammans med Rovdjurscentrets biolog, att handleda din klass genom olika gruppövningar.

För att ge eleverna optimalt utbyte av besöket i Rovdjursskolan har vi tagit fram ett spännande, webbaserat arbetsmaterial som du kan hämta här på webben. Vi rekommenderar att du går igenom materialet tillsammans med eleverna både inför och efter besöket hos oss.

För ett kvalitativt besök i Rovdjursskolan behövs cirka 2,5-3 timmar. Ordinarie lektionstider är 09.00-12.00 och 13.00-16.00. Självklart har vi möjlighet att anpassa lektionstiderna till era restider.


Foto: Staffan Widstrand

Vem kan komma hit?

Rovdjursskolan är anpassad för elever i grundskola och gymnasium. Rovdjursskolan är både ett komplement till skolundervisningen och ett mål för skolresan. I direkt anslutning ligger Järvzoo, en av Europas finaste djurparker. Det går utmärkt att kombinera Rovdjursskolan med ett besök på Järvzoo, utförsåkning i Järvsöbacken, längdskidåkning i Harsa eller någon annan aktivitet som finns att välja på i trakten. Fler tips får ni hos Järvsö turistbyrå: http://www.sverigesnarmastenorrland.nu/.


Vad kostar besöket?

Ett besök i Rovdjursskolan kostar 130 kr per elev (gäller vid minst 10 elever).

Glädjande nog kan vi erbjuda klasser i åk 6 i Gävleborgs län ett gratis besök i Rovdjursskolan, tack vare pengar från Naturvårdsverket. Det enda ni behöver bekosta själva är resan hit och eventuella måltider. Totalt kan vi ta emot ett 40-tal klasser i åk 6, mellan september 2006 och mars 2007. Först till kvarn!

Vill ni kombinera besöket med ett besök i djurparken Järvzoo tillkommer 40 kr/elev.



VILL DU VETA MER?

Du hittar mer information i broschyren längst ned här på sidan.

Du är också välkommen att kontakta oss för förfrågningar eller bokningar.
Ring Eva på telefon 0651-411 70 eller e-posta till eva@de5stora.com.