Rovdjurscentret De 5 Stora

Fäbodbruket söker lösningar på rovdjursproblematiken

Rovdjursproblematiken, forskning och fäbodbrukets framtid har diskuterats av fäbodbrukare, forskare och förvaltare under en konferens på Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö.


Många av Sveriges 150 fäbodbruk finns i områden med täta rovdjursstammar. Eftersom fäbodbruket bygger på fritt betande djur kan rovdjursangrepp inte förebyggas med stängsel. En viktig fråga för dagens fäbodbrukare är därför hur tamdjuren kan skyddas mot rovdjursangrepp på andra sätt.


Nya lösningar på gång

Det vanligaste sättet att skydda sina tamdjur som fäbodbrukare idag är att ta in djuren i nattfålla. Men andra lösningar kan vara på gång. Viltskadecenter i Bergslagen jobbar bland annat med att utveckla nya sätt att skydda tamdjur. Sedan en tid tillbaka har försök gjorts med boskapsvaktande hundar – en åtgärd som förekommer i andra länder med fritt betande djur.

- Boskapsvaktande hundar som förebyggande åtgärd prövas just nu hos ett par fäbodbrukare. Ett problem är att förutsättningarna ser olika ut mellan fäbodbrukare, vilket gör det svårt att hitta generella lösningar, berättade Maria Levin från Viltskadecenter.

Foto: Staffan WidstrandFoto: Staffan Widstrand

Drabbad fäbodbrukare

Tomas Eriksson från Kungsberg i Dalarna är fäbodbrukare som lever med rovdjur runt sin fäbod. Tillsammans med Länsstyrelsen i Gävleborg berättade han om ett vargangrepp som drabbade hans djur, hur ärendet behandlades, samt vilka förändringar som skulle förbättra hanteringen av liknande fall.

En annan stor fråga för dagens fäbodbrukare gäller indirekta skador. De omfattar bland annat nedsatt mjölkproduktion och flyktskador på tamdjur som skrämts av rovdjur. Man försöker nu hitta riktlinjer för vad som ska räknas till indirekta skador.


Utbildning av besiktningsmän

Utbildning av besiktningsmän var en annan punkt som diskuterades under konferensen. För att ersättning ska betalas ut till en tamdjursägare som fått djur skadade eller dödade krävs en besiktning från länsstyrelsens besiktningsmän.

- Besiktningsmännen behöver mer utbildning i fäbodbruk, tamdjursbiologi och lagstiftning – det är en önskan från både besiktningsmännen och fäbodbrukarna, enligt Maria Levin.


Konferensen pågick 12-13 mars och arrangerades av Studiefrämjandet, Viltskadecenter, Fäbodbrukarna och Länsstyrelsen i Gävleborgs län.


OM FÄBODBRUK

Fäbodbruk är ett traditionellt sätt att bedriva tamdjursskötsel. Det har sitt ursprung från medeltiden då djuren betade fritt i skogen eller på fjället under sommaren.

Fäbodbruket levde kvar i stor omfattning i Sverige fram till början av 1900-talet då moderniseringen inom jord och skogsbruket (med bland annat moderna maskiner och konstgödning) förändrade förutsättningarna för produktionen av vinterfoder till djuren. Fäbodarna lämnades öde och de öppna, betade skogarna ersattes av en rationellt brukad skog.

Idag finns runt 150 ”levande” fäbodar, framför allt Dalarna, Jämtland och Gävleborgs län. Dagens aktiva fäbodbrukare, som verkar öka i antal, bevarar sällsynta och viktiga natur- och kulturvärden och är uppskattade turistmål.

MER INFORMATION

Högupplösta pressbilder: Finns att hämta på www.de5stora.com/pressrum

Om Rovdjurscentret De 5 Stora: Rovdjurscentret De 5 Stora är ett nationellt kunskapscenter som vill göra det lättare för människor att bilda sig egna uppfattningar om de stora rovdjuren. I år kommer besöksanläggningen i Järvsö att ha ca 70 000 besökare, medan De 5 Storas webbplats får ca 400 000 besök. Mer information hittar du på www.de5stora.com.

Kontaktpersoner:
Tomas Frisk, projektledare för Rovdjurscentret De 5 Stora
Telefon: 0651-411 71 eller 070-309 52 25
E-post: tomas@de5stora.com

Glenn Mattsing, biolog/informatör på Rovdjurscentret De 5 Stora
Telefon: 0651-411 72
E-post: glenn@de5stora.com

Skrivet av: Sofia Lagerström