Rovdjurscentret De 5 Stora

”Anmäl björnangrepp direkt”

Under försommaren var det flera biodlare som fick sina kupor förstörda av björn. Länsstyrelsen kunde konstatera att det var björn som orsakat skadorna och därefter har det inkommit fler anmälningar.
En av de senast drabbade är Lisette Lenoir som har bigård i Brunnsätra, Tärnsjö.

– Björnen hade återvänt och rivit bikupor vid tre tillfällen innan jag kontaktade Länsstyrelsen. Hade jag förstått vad de rörde sig om skulle jag ha agerat tidigare, säger Lisette Lenoir.

Hon visar de trasiga ramarna som bland annat bär tydliga spår av björnens klor.

Omkullvälta och trasiga bikupor finns också dokumenterat i egna bilder. Björnen blir förstås attackerad och stucken av bin, och därför tar han ramarna och bär iväg för att åta ostört.

– Men jag är inte arg på björnen, den vill jag ha kvar, och nu finns elstängsel uppsatt runt bikuporna, och även ett larm.

Lisette Lenoir, som är ekolog med rötterna i Holland, har bott på gården i Brunnvalla sedan 2008. Förutom bin har hon både hästar, får, höns och katter.

– Jag har inte haft några problem med vare sig björn eller andra rovdjur tidigare, och jag är verkligen tacksam för all hjälp från Länsstyrelsen, säger Lisette som uppmanar biodlare att inte vänta med att anmäla misstänkta björnangrepp.