Rovdjurscentret De 5 Stora

Delegering av licensjakt efter lo

Naturvårdsverket delegerar beslutanderätten om licensjakt efter lo till länsstyrelserna i norra rovdjursförvaltningsområdet. Det innebär att Norrbottens-, Västerbottens-, Västernorrlands- och Jämtlands län själva får möjlighet att fatta beslut om licensjakt efter lo i sina respektive län.

Delegeringen gäller för en jaktsäsong och innebär att ansvaret flyttas från nationell till regional nivå. Det är då länsstyrelserna som bedömer om och i vilken omfattning en licensjakt under nästa år kan ske.

Varken södra eller norra rovdjursförvaltningsområdet får någon delegering av beslutanderätten i år. Det beror på att förutsättningarna där inte är uppfyllda. Enligt den senaste inventeringen har dessa områden färre föryngringar än vad de beslutade miniminivåerna för respektive område ligger på.

Eftersom de handlar om några få föryngringar innan miniminivån är uppfylld i dessa områden vill Naturvårdsverket uppmuntra till stort deltagande i kommande inventering i vinter. Allmänheten spelar en viktig roll, ju fler som hjälper till, desto bättre inventeringsresultat. Om det efter nästa års inventering visar sig att även mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdet uppfyller kraven kan Naturvårdsverket fatta beslut om delegering även till dessa områden.