Rovdjurscentret De 5 Stora

I Orsa forskar man om människors rädsla för björn

Undviker du att gå ut i skogen för att plocka bär för att du är rädd för att stöta på en björn? I så fall är du inte ensam. Många känner oro för att möta björn i skogen, och just nu pågår ett forskningsprojekt på Orsa Rovdjurscenter där människor som just är rädda för björn får delta.

Under flera år har forskning bedrivits kring människors oro för stora rovdjur, och då har man kunnat se att det är många som känner oro för att möta björn i skogen.

– Vi har ungefär 70-75 personer som varit med ute på de här guidade turerna uppe i Orsa nu under juli, berättar Maria Johansson som är forskningsledare för projektet.

Hon berättar vidare att personerna har anmält sig av lite olika skäl, men att alla på ett eller annat sätt känner oro för att möta björn i skogen.

Är man botad efter att varit hos er?

– Vi strävar inte efter att bota någon rädsla, men vi utvärderar om det överhuvudtaget har någon effekt på oro eller inte. Det vet vi ju inte, säger Maria Johansson.

Vår reporter Lars Svan provade på att gå en sådan här guidning. Björnexperten Sven Brunberg guidade honom i Orsa-skogen.

– Min förhoppning och känsla är att de får en kunskap om björn som de helt har saknat tidigare, säger Sven Brunberg.

Vad är ditt råd till den som är lite orolig för att träffa på björn ute i skog och mark?

– Tala om för björnen att ni kommer. Låt, sjung och tänk på vindriktningen. Björnen går undan för den vill inte ha kontakt med oss.

Men om den ändå står där då?

– Då går du bakåt, tillbaka dit därifrån du kom. Var inte ett hot och låt inte björnen provoceras av din närvaro, säger Sven Brunberg.