Rovdjurscentret De 5 Stora

Licensjakt på björn i Gävleborg 2016

Inför årets licensjakt på björn inför länsstyrelsen ett antal förändringar i jakten. De stora förändringarna är områdesindelning samt besiktningsstationer. Målsättningen är främst att minska antalet skador orsakade av björn i länet och se till att villkoren i beslutet om licensjakt efter björn efterlevs. Ändringarna sker på prov och effekterna kommer att utvärderas efter årets jakt. Totalt får 25 björnar fällas vid årets licensjakt i länet.

Områdesindelning

Vid björnjakten brukar de flesta björnar fällas i stora skogsområden i länets västra delar, där björntätheten är relativt hög. Däremot orsakar björnar skador i hela länet. Några av de vanligaste skadorna är björnangrepp på ensilagebalar och bikupor. Varje år förekommer även närgångna björnar i anslutning till bebyggelse. För att öka björnjaktens skadeförebyggande effekt i länets östra och befolkningstätaste del inför länsstyrelsen på prov områdesindelning vid årets jakt.

Björnjakten kommer att vara tillåten i hela länet, men länet kommer att vara indelat i två jaktområden. Varje jaktområde har fått en tilldelning, d.v.s. det högsta antalet björnar som får fällas.

- Förhoppningsvis resulterar områdesindelningen i att fler björnar fälls i områden där björnar annars orsakar problem. Det skulle spara mycket tid och resurser för oss myndigheter som ska hantera problemen, säger Joel Isensköld, enhetschef vid Natur-och viltenheten.

Jaktområdena är fördelade i ett västligt respektive ett östligt delområde. Gränsen mellan områden går längs väg 83 t.o.m. Lilltjära strax söder om Kilafors samt längs väg 272 från Lilltjära till Dalälven.

- Enligt Skandinaviska björnprojektet innebär områdesindelningen ingen stor påverkan på björnstammens spridning under förutsättning att den görs med stor försiktighet, genom en väl avvägd kvot, och att honor som åtföljs av ungar inte fälls, säger Joel Isensköld.

 

Besiktningsstationer

En annan förändring vid årets licensjakt är att länsstyrelsen inför besiktningsstationer. I praktiken kommer det att innebära att den som fällt en björn, tillsammans med den ansvarige jaktledaren, transporterar björnen till utpekade slakterier i länet, där besiktningsmannen väntar. Efter överenskommelse kan även besiktning komma att ske på annan plats. Följande platser kommer att fungera som besiktningsstationer:

  • Ljusdals kommun: Sveaskogs kontor, Marmavägen 10, Ljusdal
  • Ovanåkers kommun: Gäddvik 122, 822 92 Alfta
  • Ockelbo kommun: Stora Enso skogs älgslakteri i Åmot

 

- Det har varit en utmaning för vår personal att hinna med besiktningen av fällda björnar runt om i länet, vilket bland annat har blivit en fråga om arbetsmiljö. Med besiktningsstationer vill vi förbättra förutsättningarna för besiktningsmännen att utföra sitt arbete, säger Joel Isensköld.

Länsstyrelsen har även ett tillsynsansvar att se till att villkoren i beslutet om licensjakt efter björn efterlevs. Det är en av förutsättningarna till att björnjakt kan tillåtas i länet. Besiktningsstationerna kan förhoppningsvis också att bidra till en effektivare myndighetssamverkan mellan länsstyrelsen och polisen.

 

Tilldelning av björnar

Tilldelningen vid årets licensjakt blir 25 björnar. Tilldelningen är fördelad så att högst 20 björnar får fällas i det västra jaktområdet och högst 5 björnar i det östra jaktområdet. Detta innebär att en större andel av tilldelningen kan fällas i det östra området jämfört med hur många björnar som fällts tidigare år i motsvarande område. Det ska förhoppningsvis leda till att licensjaktens syften uppnås. 

Tilldelningen innebär att ett lägre antal björnar får fällas i länet jämfört med tidigare år. Detta beror på att björnobsen visar på en nedåtgående trend för länets björnstam mellan 2009-2015. Genomsnittligt visar björnobsen på knappt ca 3 % nedgång årligen under denna period. När tilldelningen beräknats har länsstyrelsen utgått från inventeringsresultatet från 2012 som Skandinaviska björnprojektet presenterade, dvs ca 381 björnar, samt att björnobsen för länet visar på en nedåtgående utveckling av länets björnstam. Beräkningen tar hänsyn till faktorer som den uppskattade tillväxttakten, den totala dödligheten från tidigare års licensjakt, skyddsjakt samt de björnar som avlivats, dödats av trafik, eller på annat sätt dött. Länsstyrelsen beaktar även könsfördelningen hos björnstammen och särskilt andelen honor som dött av jakt och naturliga orsaker, detta för att honor är de individer i björnstammen som har störst betydelse för upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos populationen.   

- Björnstammen ska förvaltas utan att den undre gränsen för förvaltningsmålet på 360 björnar underskrids i länet. För att följa upp effekterna av årets och tidigare års licensjakter är det därför extra viktigt att nästa års planerade spillningsinventering blir väl genomförd med en bra täckning i hela länet. Det är också viktigt att jägarna fortsätter att rapportera in björnobsen under älgjaktens sju första dagar, säger Joel Isensköld.   

 

Övrigt

En förändring som har önskats inför årets jakt, från flera aktörer, är att tillåta spårupptag med hund vid åtel. Länsstyrelsen Gävleborg har lyft frågan till Naturvårdsverket, men har fått besked om att förbudet med spårupptag vid åtel kvarstår vid björnjakten 2016.

Länsstyrelsen har även, tillsammans med andra björnjaktslän,  sett över andra eventuella förändringar avseende björnjakten inför framtiden. Att senarelägga björnjakten så att den sammanfaller med älgjakten har diskuterats, men i händelse att den åtgärden genomförs i Gävleborgs län blir det tidigast år 2017. Länsstyrelsen diskuterar även andra åtgärder som exempelvis införandet av en honkvot. Även en sådan åtgärd blir då tidigast aktuell år 2017.

 

Fakta: Länsstyrelsens tillsynsansvar vid björnjakten

Som tillsynsmyndighet ansvarar länsstyrelsen för att kontrollera att villkoren i länsstyrelsens björnjaktsbeslut efterlevs. Villkoren baseras på lagstiftning och syftar exempelvis till att efterleva Sveriges åtaganden i enlighet med EU:s art- och habitatdirektiv. Villkoren syftar också till att förebygga användning av otillåtna jaktmetoder, som att utan tillstånd använda exempelvis åtlar och åtelkameror.

Arbetet mot oetiska jaktmetoder faller inte ramarna för länsstyrelsens tillsynsansvar, men länsstyrelsen stöttar andra aktörer i detta arbete (exempelvis jägarorganisationer och markägare). Jaktmetoder som kan anses oetiskakan exempelvis vara byte av hundar under jakt på en och samma björn, och drev som pågår länge och över stora områden under varma jaktdagar. Detta är inte otillåtet men ofta ifrågasatt, inte minst av många jägare.