Rovdjurscentret De 5 Stora

Genetiskt viktiga vargar i landet

Den finsk-ryska varghanne som identifierades från två urinprov insamlade i Dalarnas län nordost om Orsa i början av januari är enligt Rovbase senast bekräftad på DNA 5 februari.

Urin och spillning insamlat i Norrbottens län i början av januari visade sig komma från en F1:a, det vill säga en första generationens avkomma efter Galvenhannen. Enligt Rovbase finns ingen vargförekomst registrerad i Norrbottens län sedan den 21 januari.

Tiken i det par som flyttades till Tiveden i Örebro län 2013 identifierades på DNA den 14 januari söder om Laxå. Enligt Rovbase är det i dagsläget oklart var hon rör sig.

En avkomma från Tivedenparet identifierades på DNA i Jämtlands län den 11 februari väster om Hammarstrand, i Västernorrland den 22 februari 3 mil sydost om Hammarstrand samt tillbaka till Jämtland den 24 februari 1 mil söder om Hammarstrand.

Vargar som inte är släkt med den skandinaviska vargstammen är viktiga för att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen. Den utredning som Naturvårdsverket lämnade till regeringen i oktober 2015 visar att det behövs minst 300 vargar, förutsatt att det under varje femårsperiod kommer in åtminstone en genetiskt viktig varg som får valpar med de vargar som redan finns i Sverige. Detta för att gynnsam bevarandestatus ska upprätthållas. Vargens gynnsamma bevarandestatus är ett åtagande enligt art- och habitatdirektivet och har även betydelse för möjligheterna till jakt på varg.