Rovdjurscentret De 5 Stora

Besked idag: Vargen var en hund

Den misstänkta vargen som filmades igår var ingen varg utan en hund.

Efter att naturbevakare från länsstyrelsen varit ute på tisdagsmorgonen och kontrollerat spåren så kan man nu slå fast att det handlar om en hund.

Det var igår som en person lyckades filma det hon trodde var en varg som jagade tre rådjur i närheten av Prästsjön vid Umedalen.

– Våra naturbevakare kunde snart se på spåren att det var en hund som jagat rådjuren, säger Lars Dahlberg som är jakthandläggare vid länsstyrelsen.

Ovanligt med varg nära bostadsområde

Enligt Linda Backlund som är rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen så är det ovanligt att en varg rör sig så nära ett bostadsområde.

Från Jägareförbundet i Umeå uppmanar man nu hundägare att hålla ordning på sina hundar.

– Det som sågs igår var troligen en fritidshund, en schäfer eller liknande som ser ut som en varg. Det är ett stort problem att hundägare inte håller koll och släpper lös sina hundar där det kan finnas vilt. Rådjuren kan till och med hetsas till döds om en stor fritidshund jagar rådjuren en längre sträcka så det är jätteviktigt att hundägarna håller sina hundar under uppsikt, säger Anja Kjellsson som är jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundets kontor i Umeå.