Rovdjurscentret De 5 Stora

Samer kritiska i öppet brev

Svenska Samernas Riksförbund har skrivit ett öppet brev till regeringen.
Där kräver SSR en tydlig handlingsplan för en fungerande rovdjursförvaltning.
- Våra medlemmar är frustrerade, säger Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef vid SSR.

Svenska Samernas Riksförbunds (SSR) rovdjursgrupp träffas under två dagar i Umeå för att diskutera frågor kopplade till dagens rovdjursförvaltning.

Högaktuell fråga

En av de viktigaste frågorna på agendan är vikten av att få en fungerande förvaltning som inte bara tar sin utgångspunkt i rovdjuren utan som också lyfter renen och renskötaren och deras naturliga plats i en ansvarsfull förvaltning.

– Frågan är högaktuell, det har gått flera år sedan riksdagen antog en toleransnivå för rennäringen och vi är långt ifrån målet, säger Jörgen Jonsson, förbundsordförande i SSR.

– Våra medlemmar upplever en stor frustration över hur dagens system fungerar, eller snarare inte fungerar. En tydlig handlingsplan krävs och att beslutsfattarna tar frågan på allvar, säger Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef vid SSR.

SSR och Rovdjursgruppen som består av representanter från hela renskötselområdet i Sverige skriver därför ett öppet brev till de ansvariga för att återigen lyfta och synliggöra bristen på en ansvarsfull förvaltning.

På väg att utarmas

I det öppna brevet tar samernas riksförbund upp bland annat att en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna bedriva en hållbar och långsiktig renskötsel är att antalet rovdjur inte blir för högt inom en sameby.
Att omsorgen om renen har alltid varit grundläggande i den samiska traditionen.
Förbundet menar också att dagens rovdjursförvaltning innebär att över hälften av de renar som varje år ska gå till renköttsproduktion dödas av rovdjur.
Den yttersta konsekvensen om detta får fortgå är en pågående utarmning av den samiska kulturen – en kultur som är helt beroende av en välmående renskötsel.