Rovdjurscentret De 5 Stora

Utveckling av skyddsjakt på varg

Uppdraget ska fungera som ett underlag för regeringens och Naturvårdsverkets fortsatta arbete med vargförvaltningen. Naturvårdsverket har analyserat reglerna för skyddsjakten och hur de används, och dragit slutsatser om åtgärder som på ett bättre sätt än idag kan skydda tamdjur samtidigt som vargstammen i Sverige har gynnsam bevarandestatus enligt EU:s art- och habitatdirektiv.

Redovisningen innehåller slutsatser om hur skyddsjakten kan utvecklas.  Ett exempel är differentierade riktlinjer för kriteriet om att förhindra allvarlig skada. Ett annat exempel är att arbeta för att det inte finns några hinder i regelverken för att använda störningsåtgärder som alternativ till skyddsjakt. Redovisningen innehåller också slutsatser om möjliga författningsändringar.

Eftersom det förekommer hot och trakasserier i samband med skyddsjakt analyserar Naturvårdsverket också olika sätt att hantera den problematiken. Ett alternativ är att ändra i sekretessreglerna. Ett annat är att överväga om organisationer ska kunna ansöka om skyddsjakt efter rovdjur. Länsstyrelserna kan också fatta beslut om skyddsjakt på eget initiativ i större utsträckning än idag.